Това е второ решение на съвета по дисциплинарната поверка срещу нея, образувана от предишния състав на съвета, който я уволни за три забавени дела, съобщи "Правен свят".

Върховният административен съд (ВАС) обаче сметна, че ВСС неправилно е преценил фактите и тежестта на наказанието, отмени уволнението и върна преписката на съвета за ново произнасяне.

Предложението на дисциплинарния състав бе Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата с 25 % за 2 години. На закрито заседание днес обаче е предложено по-тежко наказание, което мнозинството е одобрило.

На излизане от ВСС съдия Тодорова каза, че ще обжалва решението пред ВАС. Тя смята, че не може да бъде наказана за двете забавени дела, тъй като те попадат в обхвата на делата от първата проверка срещу нея, за което вече веднъж вече бе наказана дисциплинарно.

Мирослава Тодорова беше наказана през 2011 година с 15% намаляване на заплатата за забавено решаване на 57 дела. Според нея въпросните две двете дела влизат в този списък.

Преди две седмици ВСС уволни дисциплинарно безпрецедентно своя член и бивш зам.-главен прокурор Камен Ситнилски. Той обяви, че отстраняването му е незаконно и ще го обжалва.