Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, предаде БГНЕС. Драмата с ГМО културите започна, тъй като колегите от МОСВ, решиха да транспонират задължителното европейско законодателство в тази област, заяви министърът. За да се отглеждат ГМО в селскостопански култури разрешението се дава от земеделското министерско. "Аз такива не съм давал, няма и да дам", бе категоричен Найденов.

На въпрос дали в момента в България има площи, засети с ГМО царевица, и ГМО соя, министърът отговори, че преди години са давани такива разрешения, но за опитни цели. На повторен въпрос, че съществува информация за засети у нас площи с такива култури, министърът каза: "Аз не казвам, че към момента такова нещо няма, но се използват ГМО царевица и ГМО соя, като основни компоненти и съставки за фураж, тъй като количеството на конвенционалните не е достатъчно“.

Министърът бе категоричен, че в България на открито опити с ГМО няма да се правят, а само в лабораторни условия. По настояване на Министерство на земеделието и храните са разграничени в щандовете в магазините продуктите от животински и растителни масла, поясни Найденов. Той ще подкрепи и решението в супермаркетите, веригите магазини, и хранителни стоки, разграничението в отделни щандове на продуктите съдържащи ГМО и тези с биопродукти.

В същото време депутатите от парламентарната комисия по околна среда и води подкрепиха единодушно на извънредното си заседание днес предложението на народния представител Костадин Язов, с което се забранява освобождаването на ГМО в околната среда, както и отглеждането им в границите на защитените територии и защитените зони от НАТУРА 2000, както и на отстояние 30 км от границите им.
На извънредното си заседание днес комисията разглежда депутатски предложения за прецизиране на текстовете в Закона за ГМО.