Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, намиращи се в "СИС Индустрийс" ООД , "Винпром Карнобат" ООД и "Топаз МЕЛ" ООД. Действията са в рамките на досъдебно производство за организирана престъпна група, извършила данъчни престъпления през периода 2009 - 2018 г.

Пресечната точка на трите фирми е, че те са част от група, зад която стои името на бизнесмена Миню Стайков. През 2011 г. неговият син Стайко се ожени за Александра - дъщеря на туристическите босове Ветко и Маринела Арабаджиеви. Въпреки излязлата преди време информация, че младото семейство се е разпаднало и на практика фамилиите вече не са сродни, прави впечатление, че подобно на Арабаджиеви, Миню Стайков също е подгонен за укриване на данъци.

"СИС Индустрийс" се води втори по големина играч в алкохолния бизнес у нас. Името на компанията многократно е било забърквано в скандали, свързани с незаконни дейности, като за пръв път името й влезе в черната хроника при операция "Градус" по време на кабинета "Костов".

Ето как в. "Сега" разказва историята в публикация от края на 2000 г.:

"В един ресторант в Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Интересът на премиера към тази тема не е нов. Една година преди това приятели му дали информация за огромен контрабанден канал и Костов поискал подробна справка за количествата спирт и за начините за внос в България.

Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев изпълнява поръчката на премиера и праща доклад на МВР-шефа Богомил Бонев за контрабандни канали за внос и износ на алкохол. Иван Костов е силно заинтригуван и нарежда каналите да бъдат разбити. Кирил Радев пък иска 6 месеца време, извънредни пълномощия и пълно съдействие от институциите, които имат отношение към разследването на контрабандните канали. Даден му е карт-бланш. Сформира се специален щаб от НСБОП, НСС, ДНСП, НСГП, митниците, комитета по стандартизация. В доклада на първо място е "СИС Индустрийс". Споменават се още белгийската фирма СОКСЕР, която е сред утвърдените производители на спирт в Европа, "Синхрон инвест".

"СИС Индъстрис" е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен от Миню Стайков Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките "Савой клуб", "Венец", "Карнобат", "МакКой".

"СИС Индустрийс" е един от основните дарители на фондация "Бъдеще за България" на премиершата Елена Костова. "Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път", обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка. Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър - дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар."

Проблеми с правосъдието многократно имаше и синът на Миню Стайков - Стайко. Преди няколко години той беше обявен за общонационално издирване във връзка с операция "Захарно петле". Спецоперацията бе насочена към неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни престъпления в размер на няколко милиона лева. След няколко месеца Стайко Стайков се предаде доброволно.

За личността на Миню Стайков има и друга гледна точка. В родния му Карнобат го познават като амбициозен мъж, който е тръгнал от нулата и стигнал до върха благодарение на изключителния си бизнес нюх. През годините той се е превърнал в основен работодател в региона, като повечето от местните работят в неговите предприятия. Почти няма семейство в Карнобат, от което поне един човек да не работи във фирмите му.

През 2003 г. Миню Стайков дори получи юбилеен медал "100 години Илинденско-Преображенско въстание" като радетел за тракийската кауза и спонсор. Наградата му бе връчена лично от президента Георги Първанов. Година по-късно държавният глава посети лично винпрома в Карнобат за откриване на нови технологични линии и получи като официален подарък ловна пушка с колекционерска стойност. Част от медиите тогава изтълкуваха събитията като подпомагане на Първанов към Стайков с цел легитимиране на имиджово позициониране на бизнесмена в обществото.