Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, намиращи се в във "Винпром Карнобат" ООД, "СИС Индъстрийс" ООД и "Топаз МЕЛ" ООД.

Процесуално-следствените действия - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. - 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци", с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Снимка: БТА

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г. - 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на София, Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

Снимка: БТА

Така само за седмица спецпрокуратурата започва второ подобно разследване. Преди това бяха направени обиски на два хотела - "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. При акцията бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха обявени за общодържавно издирване, а след това беше издадена и европейска заповед за ареста им, тъй като не се намират в България. Те се разследват за пране на пари.

Синът им Вълчо Арабаджиев беше задържан по време на акцията, но съдът го пусна на свобода под парична гаранция от 20 хил. лв.