В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация във връзка с разпространената в медиите информация за това, че бившият директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов е бил уволнен, съобщиха от ведомството. 

Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала. Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси, уточняват още от ведомството. 

Поради големия обществен интерес, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански.

По-рано от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" потвърдиха, че проф. д-р Асен Балтов е дисциплинарно уволнен в качеството си на заемащ длъжността "лекар, ортопедия и травматология" в Първа клиника по ортопедия и травматология считано от вторник, 14.09.2021 г. Днес проф. д-р Балтов бе за първи път на работа след двумесечен отпуск по болест.

Подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която проф. Балтов бе запознат лично в присъствието на изпълнителния директор на болницата. Същата служителят отказа да приеме, съобщиха още от "Пирогов". 

Съгласно българското законодателство, всяко лице, което счита, че правата му са нарушени, има възможност да ги защити по съдебен ред., категорични са от "Пирогов". 

Вълна от публично недоволство се надигна във фейсбук след новината за уволнението на проф. д-р Асен Балтов.

Александър Апостолов пише: "Не мога да повярвам! Демокрацията не е за всеки, но тогава на къде вървим?"

"Стига! Сериозно ли?! Прост реваншизъм! Но има и утре",коментира министърът на здравеопазването в кабинета"Орешарски" (2013-2014) Таня Андреева.

"Това е отвратителна саморазправа с един истински професионалист.

Никой не може да ти отнеме уменията, ръцете и любовта на пациентите", добавя председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Злобни некадърници - шайка на Радев!", пише Светлана Татарова.

"Защото са страхливци! Респект, професоре! Само напред и нагоре!", добавя Дани Йорданова.

"Вашето дело е видно за всички! Пирогов е много по-добра болница, ремонтирано на всякъде, изкарахте най-тежката криза в пандемията...и обичта на хората, на които сте помогнали никой не може да вземе!", заявява Динна Темелкова.

"Страхотен лекар, страхотен организатор на болницата. БРИЛЯНТНО овладяване на стреса и шока от Ковид епидемията и при медиците и при пациентите. Уважение, топлина и съпричастност за вас човекът Балтов. Със сигурност ще намерите отново Вашето място,, защото хората Ви обичат..... Много!!!", казва Татяна Попова и т.н.