При демонополизация на НЗОК е неизбежно увеличаването на здравните осигуровки. Иначе демонополизацията на НЗОК ще повиши контрола в здравеопазването и ще премахне хаоса в системата. Това заяви бившият здравен министър и управител на частен здравен фонд Мими Виткова по повод на подготвяната реформа пред bTV.

Тя обясни, че е много важно кои медицински дейности ще влязат в основния здравен пакет и колко ще струват те, за да се прецени дали 8% вноска за здравноосигуряване е достатъчна.

"Доплащанията остават, тогава как всички ще бъдат доволни в системата?", попита Виткова и допълни, че към момента се плаща запазване на час на операционна зала.

Бившият здравен министър заяви, че доклади на световни организации показват, че публичните разходи за здравеопазване у нас са недостатъчни и това осигурява достъпа.

"Ние трябва да увеличим публичните разходи и да намалим онези 50%, лично участие на хората в издържането на здравната система. Това няма как да се случи, ако вкараш нови финансови играчи", каза още Мими Виткова.

По думите ѝ този модел на здравноосигуряване работи в редица европейски държави. В Германия, например, конкуренцията между Здравните каси се появява през 1990 г. "Виждайки изкривяванията - договарят се Каса и лекари, докторите да пишат по-усложнена диагноза, за да може изравнителният фонд да заплати повече. Тогава държавата създава своя структура, която се занимава с изправяне на дефектите на конкуренцията", заяви бившият здравен министър.