Новата точкова система, която ще оценява хората с увреждания, ще изчислява часовете за асистентска подкрепа в три възрастови групи - деца, юноши и пълнолетни, съобщи Нова телевизия.

Така, в зависимост от броя точки и различния възрастов коефициент, хората с увреждания могат да разчитат на личен асистент от 15 до 168 часа месечно. Социалните служители ще попълват въпроси в 10 категории от това дали инвалидите могат да се обслужват сами, до пълна картина на заболяванията им.

Досега нямаше регламент по колко часа хората с увреждания могат да ползват личен асистент. Това се определяше от социален работник по лично усмотрение. Точковата система бе въведена след приемане на Закона за подпомагане на хората с увреждания в края на миналата година.

След дебат националният съвет за хората с увреждания прие, че въпросникът трябва да се прилага спрямо възрастта и да не се взема предвид например, дали едно дете е способно да посещава банка или не. Точно този критерий досега отнемаше точки на непълнолетните.