Демонтираните бронзови фигури от монумента "Паметник на съветската армия" се транспортират днес до площадката за съхранение под засилена охрана.

Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите, съобщиха от Областна администрация на София.

"Действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин", поясняват от областната администрация, чиито действия предизвикаха бурни и  разнопосочни страсти в последните седмици.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма "Егида - София" ЕАД.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК>>

Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши "Марковстудио" ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи, заявявят от офиса на Вяра Тодева, която от няколко дни е с охрана, като мотив за нея са именно ескалиралите страсти около демонтажа на ПСА.

Снимка: БТА

"Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", заявяват още оттам.

Както Dir.bg писа, парчетата от монумента ще бъдат складиран в район Панчарево, село Лозен, в местността Джуджин азмак. Това стана ясно от публикуван в средата на декември план за действие.

Снимка: БТА