Протестиращите вегани призовават обществото да спре убийството на прасета за Коледа, тъй като "те искали да живеят, така, както и ние".

Никола Донев, председател на Българския вегански съюз, който е организатор на протеста, коментира пред Нова телевизия, че защита на прасетата е тяхна лична революция.

"Трябва да бъдем съпричастни с болката и страданието на животните - те не искат да умират, искат да живеят, също като нас. Хората трябва да се откажат от месото и животинските продукти", категоричен бе Донев.
По думите му кървавата традиция прасетата да се колят е геноцид. "Вие присъствали ли сте на колене на прасе, те се борят за живота си, а ние оставаме равнодушни към живота им", каза още председателят на веганския съюз.
Той сравни избиването на прасета с робството на хората.

Никола Донев коментира и отношението на веганите към меда - той не трябва да се яде, защото е храна за пчеличките и така им се отнема. По думите му индустрията е стигнала до там да убива стършелите, да отрязва жилото им и да го инжектира в пчелите, за да дават мед. "Това е изнасилване", категоричен е Донев.

Председателят на Веганския съюз коментира също, че не е редно да се отнемат яйцата от кокошките, защото това са техните яйца, а когато се разделят от петлите, пък им се отнема фундаменталното право да се възпроизвеждат.

Никола Донев обаче отрече информацията, че веганите не ядат починали растения, като например ябълка, паднала от дърво.