Специализираният съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще предложи законодателни промени, които подобрят да системата за контрол над пазара на лекарствени продукти, съобщи здравният министър Асен Меджиев след заседанието на съвета.

Здравният министър Асен Меджидиев критикува предишния си колега Асена Сербезова заради липсата на лекарства.

"Не мога да не оценя като грешна постъпката на предишния здравен министър в лицето на Асена Сербезова с това наблюдавани 400 медикамента, следени за недостиг, да бъдат сведени до 60 и в момента да се чудим как да следим контрола върху тези механизми", каза той по време на брифинг.

Министърът смята, че това трябва да се промени, защото целта на държавата е повече медикаменти да са на разположение на българските граждани. Това е държавен контрол, който подсигурява, че ще спрем износа на лекарство, ако има намаление на наличните му количества, напомни Меджидиев. Според него проблемът с контрола над лекарствата е стратегически и касае националната сигурност.

Меджидиев обяви, че ще бъде увеличен броят на медикаментите, които се проследяват като наличност, като към тях ще бъдат добавени всички животоспасяващи, които в момента не подлежат на мониторинг. Предвижда се и вдигане на сегашния праг за спиране на износа на медикаменти.

Сега той е 65% от месечното потребление на населението, но с колко ще се повиши, предстои да се реши.

Деян Денев, представител на фармацевтичната индустрия, също поясни, че повишаването на броя на лекарствените продукти, които се наблюдават за недостиг, изискват законодателни промени. Той смята, че това може да се случи в кратки срокове, като посочи, че личното му мнение за увеличение от 60% на 90% на лекарствата. Ако прагът се вдигне на 90%, то това ще увеличи двойно броят на наблюдаваните лекарства. Според него, при действащ парламент, промяната може бързо да бъде приета.

Здравният министър обяви, че предвиждат и други мерки за повишаване на контрола над лекарствата в търговската мрежа, които могат да влязат в действие още тази седмица:

  • Видима ще стане липсата в складовете за аптечната мрежа, така че всяка една аптека да може да проследява наличностите и при липса да даден продукт да го търси от други доставчици;
  • Лекарите ще получават ежедневна информация за наличността и липсата на медикаменти, за да се ориентират в изписването им на пациентите. Така например, ако в момента един антибиотик липсва, но има наличност на друг такъв от една и съща генерична група, той да може да го предпише, така че пациента да не губи време;
  • Засилване на контрола по изписване и отпускане на лекарствата - това включва лекари, доставчици и аптеки. Ще бъде спряна практиката всеки да може да си купи антибиотик без рецепта;
  • Включване в наблюдение на медикаменти, които не са в сегашния списък.

Скоро ще приключат и проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. "Ако има нарушения, ще има и наказания", подчерта Меджидиев. министърът съобщи, че момента всички доставчици са мобилизирани и има осигурени допълнителни количества в аптечната мрежа на липсващите медикаменти за дихателни инфекции  - "Пулмикорт" и "Вентолин", както и на антидиабетични и антихиперзивни лекарства.

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, коментира, че формулата за наблюдаваните лекарства, която е била променена при предходния министър Асена Сербезова, не е била съобразно закона. По думите това е наложило съответната промяна в броя на медикаментите.