Държавните и местните институции в Пазарджик търсят спешно решение на кризата в общинската болница във Велинград, след като вчера сутринта целият персонал на здравното заведение заплаши с колективна оставка.

В болницата работят 230 медици. Причината за решението им е несъгласие с условията, при които работят и трябва да лекуват пациентите с COVID-19. Лекарите твърдят, че нямат необходимите условия, че има смесване на потоците и невъзможност да ги разграничават.

"По повод на възникналото напрежение проведохме извънредно заседание на Областния кризисен щаб. На него присъства и управителят на МБАЛ Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, който увери, че подадени оставки няма и болничното заведение работи нормално. Утре ще бъде проведена и среща с медицинските работници, за да изложат те своите притеснения", обясни областният управител на Пазарджишка област Стефан Митрев.

Той добавя, че при нужда гражданите могат да са сигурни, че ще получат адекватна медицинска помощ.

"Правим всичко по силите си да обособим сектор за болните с коронавирус. Направили сме и всичко възможно екипите на болницата да не се смесват. Опитваме се да вземем всички мерки, за да не се стигне до разпространение на заразата", каза д-р Жеко Чешмеджиев.

"В Пазарджик има лечебни заведения, които могат да поемат болни. Можем да се обърнем и към частни болници, които да помогнат в борбата със заразата", каза д-р Фани Петрова директор на РЗИ - Пазарджик.