Както и пред болниците и РЗИ, опашки се извиха ипред моловете след влизането в сила от днес на заповедта на МЗ за представянето на зелен сертификат за достъп до обществено място на закрито.

Някои от големите търговски центрове разположиха ваксинационни пунктове във вид на фургони до входа на магазина. Хората чакаха, за да си направят антигенни тестове и да влязат да работят, като по-скоро на опашките имаше представители на персонала, отколкото посетители.

Цената на тестовете на място варира от 10 лв. - за служители на мола, до 15 лева - за посетители, които нямат сертификат за преболедували или ваксина. Граждани споделиха, че им се налага да чакат повече от час.

Достъпът до залите и пространствата на НДК също вече ще става със "зелен" сертификат, съгласно заповед на министъра на здравеопазването от днес, съобщиха от Националния дворец на културата. Осигурени са и безплатни тестове, но само за хората, които вече са купили билети за спектакли.

На входа ще трябва да се представя сертификатът, получен чрез ваксина, преболедуване, отрицателен PCR тест или отрицателен антигенен тест.

От НДК молят зрителите, които имат билети за събития и разполагат със зелен сертификат, да си предвидят повече време за влизане в залите предвид необходимостта от проверка на сертификатите.

За събитията на 21 октомври от 17:00 ч. ще действа мобилна лаборатория. Тя ще работи с приоритет за зрителите на кино-литературния фестивал "Синелибри", прожекциите в зала 1 и кино "Люмиер", за зрителите на премиерния спектакъл "Една българка" в театър "Азарян", за спектакъла "Поетесата" на Нов театър и за посетителите на литературния клуб "Перото".

Мобилната лаборатория ще извършва само бързи антигенни тестове срещу показване на съответния купен билет. Цената на вземането на пробата, която зрителите ще заплащат, е 10 лв. Необходимо е посетителите на НДК, които ще се възползват от услугата на мобилната лаборатория, да дойдат половин час по-рано.

Междувременно НДК работи по въпроса мобилната лаборатория да стане постоянна.

Обръщаме внимание, че поради липса на "зелен сертификат" и купен билет до 19 октомври, който не може да бъде използван, билетът има възможност да бъде пренасочен за друга дата на същото събитие, уточняват от НДК.