Това съобщи директорът на Областна дирекция на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев, цитиран от "Фокус".

Инцидентът е станал в късния следобед. Мъжът е отишъл да събира дърва в гората недалеч от селото, където е нападнат от животното. Комисар Хаджихристев бе категоричен, че причина за смъртта на човека е нападение от мечка. Проследени са и кървави следи до бърлогата й.
На мястото на инцидента имаше полиция, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян и Държавно горско стопанство – Смолян.

Кметът на село Кутела Емил Стоянов допълни, че убитият е 65-годишният Никола Шиков. Трупът му е бил намерен от жителите на селото напълно обезобразен. Стоянов каза, че цялото село е в паника и страх и никой не смее да излезе от къщи. През последните 5 години ежегодно е имало нападения от мечки на добитъка и пчелите, но досега е нямало случай на нападение над човек.

"Силно съм притеснена, тъй като по последни данни в района на община Смолян обикалят около 220 мечки. Проблемът се задълбочава и от факта, че мечките са гладни, защото няма никаква система за подхранването им. Не бива обаче храна за мечките да стават хората, заяви кметът на Смолян Дора Янкова. Тя призова всички да са на крак и да се свика спешно съвещание на институциите, имащи отношение по проблема, защото нещата са много сериозни.