Възрастен човек е загинал, докато отводнявал сам мазето си в Роман. Това потвърди за Дарик кметът на града Валери Ролански. Мъжът влязъл в мазето на къщата си, за да я отводни с помпа, но тя не е била обезопасена и 60-годишният мъж е починал на място.

Къщата му е била в района на града, който не е бил наводнен от дъждовете, а от подземните води и поради тази причина токовото захранване не е било спряно.

В община Роман, Врачанско, вчера сутринта кметът Валери Ролански обяви частично бедствено положение, защото по думите му в целия район е имало 70-80 сантиметра вода. След като се е оттекла, още следобед шест екипа са започнали да изпомпват водата и вече повечето е изтеглена.

За да бъдат избегнати инциденти, токовото захранване е било изключено в част от града.

В тази част обаче не попада къщата на загиналия човек, обясни кметът: "При нас при по-обилни валежи има подземни води и се е наводнило мазето на същия гражданин. Той влиза с помпа да изтегля водата, но може би помпата не е подвързана добре, така че да се изолират проводниците. Той е бил с някакви чехли и в момента, в който е включил помпата, е починал".

По думите на кмета загиналият не подал сигнал за наводнената си къща и не е потърсил помощ от екипите. До вечерта положението в града по всяка вероятност ще бъде нормализирано, допълни той. Имало е създаден кризисен център, но никой от гражданите на Роман не се е възползвал.

По-рано днес директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов каза, че нощта е минала спокойно, всички реки са вече по коритата си, а циклонът, донесъл обилните дъждове, е преминал към Румъния: "Остават две основни места, където работим - Роман, Етрополе и района към Правец. Свързани са преди всичко с отводнителни мероприятия, за което сме мобилизирали всички пожарникари от района, включително и доброволци. Сутринта получих предложение от доброволците в Пловдив да се включат в операцията. За радост обаче колегите към момента казват, че не е необходимо, тоест създадена е необходимата организация за доотводняване на всички къщи и мазета, които предстоят днес да бъдат отводнени".

Той каза още, че според него в Роман няма сериозни щети, но комисиите, които да ги оценят, вече са започнали работата си.

Заместник-кметът на Етрополе Росица Христова, пък каза, че в момента прави оглед на сигналите за наводнени къщи в града.