Пациент на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка заради скандално решение на ТЕЛК, с което му е отнето правото на чужда помощ. 60-годишният Стоян Русков е в последен стадий на бъбречна недостатъчност, с пет байпаса и сменена клапа на сърцето, съобщи БНТ.

В тази връзка гладната стачка може да се окаже фатална за него.

Крайната мярка е провокирана от променените правила за ТЕЛК, според които хората в състоянието на Русков вече не получават право на чужда помощ. Мъжът е сезирал и НЕЛК, като настоява и за незабавна проверка от здравния министър по случая.

Стоян Русков е на хемодиализа от 7 години. През това време преминава 3 прегледа в ТЕЛК. При първите два, експертите в Пазарджик му дават 100% инвалидност с право на лична помощ, а при последния, въпреки операциите, които е претърпял, тази допълнителна помощ му е отнета. Освен това според лекарите в ТЕЛК, мъжът може да работи.

"Ама как ще работя? През ден сме тук на диализа по 4 часа. Като излезем от диализа сме половин хора. Претърпял съм усложнения, на хемодиализа съм, имам операция с 5 байпаса на сърцето, смяна на клапа, няколко операции на ръцете", разказва за здравословните си проблеми 60-годишният мъж.

Обяснение за решението от ТЕЛК - Пазарджик няма, а отговор от Националната експертна лекарска комисия ще има след около 3 месеца. Време, в което държавата спира на мъжа всички средства, които му изплаща.

"Ако остана на същото решение на ТЕЛК пенсията ще ми е 340 лева", допълва Стоян Русков.

С тези средства мъжът трябва да купи нужните му лекарства, и да си осигури храна.

Според Русков, в подобна ситуация са близо 90% от пациентите на хемодиализа в Пазарджишко. Затова те настояват за връщане на социалните им придобивки и признаването им за пожизнени пенсионери.