Протестът на майките на деца с увреждания ще се състои, както бе обявен за 30 юли от 17,00 часа тази година, заявиха пред Дир.бг майки на деца с увреждания. Това ще стане независимо, че министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че Законопроектът за хората с увреждания ще е готов до месец септември, а Законът за социалните услуги ще бъде готов през септември, като реалистичния срок за приключването на задължителните процедури по него е края на октомври.

Венелина Казанджиева, майка на 28-годишен мъж с тежка форма на Синдром на Даун, и Вера, майка на 23-годишен мъж с множество увреждания, са категорични, че в законопроекта не настъпват нужните промени.

Няколко дни преди готвения протест на майките с черни тениски, трайно настанили се в близост до Народното събрание, се разраства и контрапротестът на Национално представените организации и сдруженията. Защо има разделения и ще се решат ли законодателните проблемите на хората с увреждания?

"Контрапротестът е там само когато има медии. Това е поръчка на управляващите. Те нямат лозунги. Нищо от нашите предложения не влиза в планирания закон за октомври", подчерта протестиращата майка на дете с увреждане Вера Иванова.

"Откакто започнаха протестите ни, всеки казва не сега, не така, не толкова бързо. Никой не казва нищо конкретно. Подигравка е да се чака 15 години за решаването на тези проблеми", допълни тя.

В същото време контрапротестиращите смятат, че майките на деца с увреждания искат единствено личната помощ да се регулира и отказват да участват в работната група. Те са категорични, че отделен закон за всяка социална услуга не може да има.

Венелина Казанджиева заяви: "Когато дойдат чужденци покрай палатката ни, тичат подире им и им обясняват, че аз тук не съм заради детето си. Отговарям им, че мога да си дам името, трите имена на детето си. Знаете ли кое е най-страшно и то не само страшно за нас? След дълги размисли аз установих, че тези хора до такава степен са загубили връзка с реалността, до такава степен са се обезчовечили, че за тях мисълта майка да се бори за живота на детето си, е нелогична, тя е нереална. Ето това е страшното. Спираме бавно и полека да бъдем човеци."

Запитана защо все пак не желаят да участват в работната група, Казанджиева поясни: "Няма такова нещо, казахме да видим новите текстове, които предлагат. Това предложение да влезем в работна група с национално представителните организации стана два часа, след като те дойдоха и лично на мен ми заявиха в очите че нямаме право да сме тук, но ние няма да се преместим /бел. ред. за палатката пред НС/. Седях тук ревях и ги слушах, като ми обясняваха как аз гледам на моето дете 28 години вече като на банкомат за пари. 200 лева сигурно са страшно много пари?! След което министърът дойде и каза влезте в работната група и се разберете с тях /бел. ред. контрапротестиращите/. Смятате ли, че е възможно? Как да се разбера с тях? Да видим този законопроект, ако е същият, какъвто си имаме, защо се плащат заплати, защо не си излязат в отпуск, след като преписват стария кое му е новото на този законопроект, кое му е проектното?!"

В отговор на въпрос "Какво се договорихте с омбудсмана Мая Манолова при вчерашната ви среща", Вера Иванова заяви: "Омбудсманът ни посещава ежедневно. Тя също смята, че няма някаква реформа в тези текстове, които и ние виждаме. Всъщност промени няма. Ние не може да участваме като майки в убийството на хората с увреждания и не можем да бъдем съучастници в убийството на собствените си деца".

Казанджиева допълни, че освен че министърът на труда и социалната политика е дошъл с маслинената клонка при тях, след като им е изпратил белите гълъби, за да ги обижда, има и нещо друго. "Аз не виждам еднакви цели, те искат повишаване жизнения стандарт на всички инвалиди, така излъчиха един от белите ангели, а ние искаме живот. Как да се сближат позициите?! Те изпитват ужас, че някой друг може да получи помощ, за да живее, което ще им смъкне жизнения стандарт. Те използваха това изречение повдигане жизнения стандарт на всички инвалиди. Нашите деца нямат стандарт, просто трябва да са живи", коментира Казанджиева.

 "Техният жизнен стандарт е над 5 милиона лева държавни субсидии. За тези пари, които са усвоили за над 20 години, за да сме ние на дъното и нашите деца да умират, това е най-голямото безобразие. Ако смята министърът, че ще заблудят обществото какво е майка на дете с увреждане и човек с увреждане, какво е платени проправителствени организации, които са слугинажът на държавата, жестоко са се заблудили. Хората знаят истината", допълни Вера Иванова.