Родители на деца с увреждания призоваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях на протеста тази вечер пред Министерски съвет. Това каза Вера Иванова, която е една от протестиращите майки. Тя посочи, че до този момент нямат официална покана за среща от страна на министър-председателя, но така или иначе днес те ще имат инициатива в защита на децата си и той би могъл да дойде при тях.

Ние в шест часа ще бъдем под прозорците на премиера, допълни Иванова.

Междувременно родителите осъществиха нова протестна инициатива. Емил Мавродиев от Пловдив, баща на 18-годишно момче с Детската церебрална парализа (ДЦП) в инвалидна количка,  дойде в София, за да влезе в приемната на премиера и да остави сина си на грижата му.

"Много трудно ми е да осигуря всичко необходимо, от което има нужда моя син като рехабилитация - плуване, езда и много различен тип грижи, затова ще го оставя на премиера да му осигури това. Няма такива центрове в България, не мога да си позволя финансово да покрия всички тези нужди. В крайна сметка Борисов е човекът, който трябва да реши проблемите. Щом съм стигнал до тук, няма друг начин. Аз прося", допълни Мавродиев.

Той посочи, че няма и професионалисти, които да работят с децата с увреждания. По думите му всичко необходимо има в чужбина, но за него трябва да се плащат хиляди евро.

"Някаква задънена улица виждам, с която не мога да се справя. Поради тази причина, понеже мисля, че човекът, който може да се справи с всичките тези неща и който е най-отговорен за държавата и за всички нас - затова идвам и ще му оставя Петър, да се грижи оттук нататък за него. Ходим и в чужбина. Там даваме огромни средства на българския данъкоплатец, защото повечето от нас не могат да си позволят едни 7-8 хил. евро за 3-4 седмици рехабилитация", разказа още бащата.

Синът му - Петър Мавродиев, също каза, че подкрепя инициативата, защото по думите му само така могат да бъдат чути исканията на хората с увреждания и обществото да разбере, че това са хора, които имат и личностен, и професионален потенциал и искат да го реализират в България.

"Вярвам само на себе си, това е начинът да покажа, че мен ме има", каза Петър, който е приет е да следва Специална педагогика.

Той вече е в приемната на МС с личен багаж, подготвен от него самия и от баща му, както и с инструкции за грижите, които ежедневно са необходими и които по думите на двамата занапред премиерът трябва да полага.

От приемната обяснили, че няма как детето да бъде оставено там и алтернативата е да бъде настанено в специализирана институция, предаде bTV.

Очаква се днес протестиращите родители на деца с увреждания да внесат официално становище по законопроекта за хората с увреждания. До момента е ясно, че подкрепят част от текстовете.

Работната група за подготовка на проект на Закон за хората с увреждания ще проведе последното си заседание днес в Министерството на труда и социалната политика. В него ще участват министър Бисер Петков, националният омбудсман Мая Манолова, представителите на национално представителните организации на и за хората с увреждания и представители на майките на деца с увреждания.

След края на заседанието, около 13 часа, участниците ще дадат брифинг в зала "Пресцентър" на МТСП.

По-късно протестиращите майки ще проведат шествие от НС до Министерски съвет.