Случаят със смъртта на 6-годишната Мими, която беше със Синдром на Даун и се лекуваше от тежка левкемия в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", отново извади на дневен ред въпроса кой и как се грижи за болните деца в България. Родителите на Мария изгубиха битката за живота ѝ, но други майки продължават да се борят със системата, за да спасят своите болни деца.

Симона Караиванова от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" днес призова от ефира на bTV Кирил Ананиев:

"Отправям апел към министъра на здравеопазването, малко в стила на премиера (Бойко Борисов), за което се извинявам: Г-н Ананиев, вместо да губите енергия в това да обяснявате, че не сте запознат с проблемите и не знаете, че те съществуват, запалете "Фалкон"-а, качете на него Десислава Атанасова, Таня Андреева, Петър Москов, Даниела Дариткова, Жени Начева, както и всички знайни и незнайни министри, зам.-министри и шефове на парламентарната здравна комисия от 2009 г. насам, и отидете на пазар в Европа (за липсващите лекарства). За да може те да да бъдат спасени, да има бъдеще за тях".

Дъщерята на Караиванова е преборила рака, но тя е лекувана преди 2009 година, когато започват проблемите с медикаментите за болните деца.

"Дъщеря ми е лекувана в периода, в който имаше централно снабдяване с такива лекарства. В този смисъл аз съм късметлийка за това, че тогава имаше всички лекарства, които са в основните политики за лечение на левкимия. След 2009 година тези функции бяха иззети и всяка болница започна сама да снабдява с лекарства и да прави търгове", разказа жената.

Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" е създадено именно след 2009 г. През годините майките са се срещали с всички здравни министри и зам.-министри, за да ги запознат с проблема. Зам.-здравният министър Жени Начева е запозната с проблема октомври миналата година. След отворено писмо на Симона Караиванова с над 5000 споделяния в социалните мрежи Начева свиква работна среща в началото на април тази година, а на контролна среща на 17 април обещава, че от 1 май няма да има проблем с медикаментите за онкоболни деца. Но лекарства, и то не скъпи и специфични, все още липсват на пазара и/или не се поемат от Здравната каса, твърдят от сдружението.

"На година се разболяват около 150 деца. Трудно е да кажем колко са, защото лечението продължава понякога две години, понякога три години, а не съществува регистър на децата. Лечението на заболяването е дълго , прилагането на лекарствата е специфично, всяко едно дете когато оздравее и стане възрастен човек, трябва да има информация какви лекарства са прилагани в миналото за лечението на това заболяване. За съжаление обаче, регистър на нашите деца няма", коментира пък Теодора Арменкова от сдружението.

Самият Карил Ананиев призна преди три дни, че има проблем и се предвиждат промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца. Министърт поясни, че съгласно закона отпускането на лекарство става за всеки индивидуален случай. По думите му чрез предстоящите промени болниците ще имат право да заявяват лекарства за по-продължителен период от време, а не за всеки отделен случай. Целта е в болниците да има осигурени лекарства за деца с онкологични заболявания вместо да се търсят спешно, допълни Ананиев, който обаче подчерта, че в случая с Мими НЗОК и ИСУЛ нямат вина.

Както стана ясно, необходимите лекарства са били влети на момиченцето, но сметката от 14 000 лева не е поета от Здравната каса, а изпратена на родителите.