Ясно е, че някой много се притеснява от моята кандидатура за кмет на София. Това каза омбудсманът на Република България в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия и настоя, че управляващите полагат усилия "да ме амбицират, да ме ядосат, да ме сплашат".

Тя добави, че отношението на управляващите към каузите и не е положително. "Вече 6 месеца отлежава Закона за ограничаване на правомощията на банките. Вчера отново беше направен опит граждани да бъдат противопоставени на други граждани", поясни тя. Каза, че се опитват да я сплашат и чрез медиите.

"Чрез мръсните атаки в медиите близко до властта опитват се да ме заплашат, да ме накарат да не се кандидатирам", съобщи Манолова.

Омбудсманът припомни как е избрана за тази позиция. "За мен гласуваха 129 народни представители. Гласуването беше тайно и официалната позиция на ПП на ГЕРБ беше против моята кандидатура", коментира тя.

Манолова заяви, че тогава е имала среща с ГЕРБ и те са били ясни, че няма да е подкрепят.

"Ако някаква част от депутатите от ГЕРБ са ме подкрепили, това е тяхно право, а г-н Цветанов беше публикувал, че е гласувал за моя конкурент", добави тя. По думите й, са я подкрепили всички парламентарни групи без ПГ на ГЕРБ.

А относно кандидатурата за кмет на столицата тя каза, че решението как ще се яви ще бъде нейно.

"Решението ще бъде мое. Опитите да бъда сплашена няма да успеят", заяви Мая Манолова и добави, че не е изплашена от атаките.

"Това, което ще подкрепи моето окончателно решение, ще бъде интересът на гражданите", категорично каза тя.

По наболелия въпрос с хакването на НАП Манолова разкри, че нейните лични данни също са изтекли при атаката.

"Въпрос на късмет е, че не е пробита някоя друга система от данни. Представете си, ако бяха пробили компютрите на АЕЦ "Козлодуй", например. Намерението, след като бяха "похитени" личните данни, НАП да бъде глобена с 20 млн. лв., които отново да платим ние, наистина звучи цинично по отношение на българските граждани", обяви омбудсманът.

"Проблемът не е с моите неправомерно разкрити лични данни, защото данните ми така или иначе са публични, известен е и номерът на телефона ми и финансовото и имущественото ми състояние, но по този начин НАП не помага на българските граждани да се информират до каква степен са "похитени" техните данни", каза Манолова.

"Най-големият проблем е липсата на информация и липсата на желание и смелост от страна на институциите и държавата да информират гражданите и да ги предупредят за последствията. Има мерки, които вчера е издала НАП, с които се прехвърля отговорността на нотариуси, на банки, но в крайна сметка институциите не поемат никаква отговорност. Проблемът не е толкова дали ще трябва да си платим нови лични карти, а проблемът е дали няма да се появи някой друг Виктор Николаев или Мая Манолова някъде в Европа или извън Европа да извърши опасни неща. Хората наистина са притеснени", добави тя.

Според нея е необходимо да се организира външен одит на системите с база данни, които касаят българските граждани. "Оказва се, че много институции и висши държавни служители не са си свършили работата. Те се опитват да избягат от отговорност с това, че не казват цялата истина", каза Манолова и добави, че това е удар срещу националната сигурност, удар срещу правата на българските граждани.