Няма да има промени спрямо модела, приложен от екипа на МОН през септември 2016 г.

"Ще ги проведем точно по този начин, със същата организация, на модули и максимално защитени от възможност за изтичане на информация и преписване”, каза министър Денков, цитиран от ведомството.

През май т.г. зрелостниците ще получават изпитния материал на части и ще разполагат с точно определено време за работа върху всяка от тях.

След изтичане на времето те ще предават работата си в плик и няма да имат възможност да се връщат и да пишат повече по съответната част.

Зрелостниците ще могат да излизат от изпитната зала след края на всеки модул.

Организацията и вече обявените дати за националното външно оценяване, приема след седми клас и държавните зрелостни изпити няма да се променят.

Матурата по БЕЛ ще бъде на 19 май, а по втори задължителен предмет по избор – на 22 май.  Вече е в ход процедурата за възлагане на подготовката на изпитните материали.

Като успех на МОН под ръководството на Меглена Кунева Денков отчита спокойното начало на учебната 2016/2017 г. и създаването на отделна дирекция "Професионално образование" в министерството.

За плюс се отбелязва и подредбата в системата с учебниците.

От вчера вече има приети учебници за първи и пети клас. От МОН уточниха, че са  одобрили проекти за 112 учебници и учебни комплекти  (учебници и помагала) за първи и за пети клас, внесени от 25 издателства.