Проруски структури готвят протест пред президентството с агенти, говорещи украински, твърдят в свое изявление до председателя на парламента, премиера, президента, вицепрезидента и ДАНС от сдружението на украинците в България "Мати Украйна". Оттам се обръщат към държавните институции "по повод появила се информация за подготовка и провеждане на "мирен митинг"под надслов "Прекратяване на война в Украйна" за сметка от отказване от териториите на Украйна, окупирани от руската федерация с участие на уж активисти от украинската общност" на 20 декември.

Ето какво още пишат от сдружението, ръководено от Олена Коцева:

"С отвращение и възмущение всички украинци в България приемат информацията за провеждане на проруско мероприятие в гр. София на 20 декември 2023 пред сградата на Президентството, което организаторите планират да прикрият с украински знамена и лозунги от типа на "Не на войната", "Стига проливане на славянска кръв" и дори "Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи". Информация за това, че проруските структури в България са започнали да вербуват хора, говорещи украински език за участие в инсценирани от Кремъл представления беше публикувана в български медии в началото на декември. Целта на събитието в столицата не е само да дискредитира Украйна и да се направи внушението, че украинците са готови да се предадат и приемат условията на Кремъл, но и да дискридитира България и ръководството на българската държава, създавайки хибридни внушения, че антиукраинските инициативи се подкрепят от част от българското и украинското общество в страната ни.

След проведени консултации, украинците в България заемат консолидирана твърда позиция: подкрепят официалната позиция на Украйна, която се базира върху Формулата на Мира на Президента на Украйна. Мирните преговори са възможни само и единствено след изтеглянето на руските войски от всички международно признати територии на Украйна по състояние на 1991 г. и привличане на Русия към отговорност. Тази позиция се подкрепя официално и от Република България, която се е включила активно в работата по Формулата на мира и подкрепя държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна. Подобни акции от проруски структури в България с цел насаждане на внушения, че украинците са готови за мирно разрешаване на конфликта на условията на кремълския режим трябва да бъдат спряни незабавно. В случая, че сред организаторите или участниците в митинга бъдат намерени украински граждани, те са изключително и само инкорпорирани руски агенти", пишат от сдружение "Мати Украйна.

Председателят му Олена Коцева призовава всички български институции да се самосезират с цел разследване на опасната дейност на проруските сили в България.

"Ползайки се от случая, украинските общности в България изразяват огромната си благодарност на всички държавни институции за последователната подкрепа на Украйна в борбата и срещу руската въоръжена агресия", пише в заключение Коцева.