Математическата гимназия в Пловдив е първа в страната по среден успех на националните външни оценявания в 7. клас. Нейните възпитаници са постигнали средно по 89, 03 точки от двата предмета - български език и математика, при максимални 100, пише "Марица".

Националния топ 5 допълват МГ "Д-р Петър Берон" във Варна със среден резултат на дете 88, 88 т., Математическата в София - 87,84, ПЧМГ-София с 85,62 и ЧОУ "Света София" с 85, 62.

Момиче от Математическата гимназия е и с най-високо лично постижение в Пловдивска област - 194 точки по двата предмета, взети заедно. На Силвия Сребрева служебно са присъдени 100 т. по български език и литература, тъй като е национален лауреат от олимпиадата по тази дисциплина. Малки грешки я оставили на 6 точки и от максималния резултат по математика.

Резултатите за областта

Средният резултат на националното външно оценяване по български език и литература на седмокласниците от Пловдивска област е 47, 05 точки при 48,25 миналата година. А по математика средното постижение на випуска е 36,67 при 33,38 през 2017 г.

Петима седмокласници са постигнали максималните 100 точки на изпита по математика. Всички те са от Математическа гимназия  в Пловдив. Миналата година пълните отличници бяха 27.

Освен Силвия Сребрева от МГ, по български език е достигнала тавана и ученичка от СУ "Св. Патриарх Евтимий". Двама ученици с такива резултатите бяха и през 2017 г.

В настоящата кампания няма седмокласник с 2х100 точки. Миналото лято с такъв абсолютен успех на двете национални външни оценявания се поздрави отново възпитаник на Математическата.

Отново има седмокласници с 0 точки на тестовете - 28 са с такъв резултат по български при 16 миналата година. По математика 0 точки имат 24 седмокласници, толкова са били и миналото лято. Нула точки и по двата предмета имат 13 ученици от областта. В някои изпитни работи са поставени хиксчета на абсолютно всички възможни отговори, каза шефът на комисията Рангел Райчев. Тепърва ще се прави анализ на резултатите. Миналогодишният показва, че учениците с 0 точки не говорят добре български и въобще не са разбрали какво се иска в условията на задачите.

Общо 5166 седмокласници от областта държаха малката матура по български език и литература, като 4232-ма са работили и по двата модула. На математика са се явили 5143, от тях 3899 не са се отказали в края на първия модул и са работили и върху преразказа на текст от Бранислав Нушич във втория.

Между 200 и 300 седмокласници от общо около 5330 деца, които трябваше да завършат основно образование, не са се явили на националните външни оценявания. Това обаче не означава, че те няма да участват в класирането за паралелките с прием след 8. клас, обясни Рангел Райчев. Всички, които нямат двойки за годината, трябва да подадат документи за разпределянето на местата в 93 профилирани и 130 професионални паралелки в Пловдивска област.

Максималният възможен бал за прием в тях е 500 точки. До този сбор се стига, след като се утрои оценката от едното външно оценяване според вида на паралелката и се прибави резултатът от втория изпит. Това прави 400 точки. Към тях се добавят превърнатите в точки оценки по два балообразуващи предмета от дипломата за основно образование, като шестицата носи по 50 т., а тройката - 15. Така, ако седмокласник не е държал националните външни оценявания или има нула точки на тях, двете тройки от дипломата ще дадат 30 т. , които позволяват да участва в класирането.

От миналата година резултатите от НВО не се приравняват в оценки по шестобалната система, а класирането става по точки.