Машините без обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети.

Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Това засяга кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване.

Работата на машините без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават от приходната агенция.

От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, подчертават от НАП.

„Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг секторът можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор на дирекция „Контрол” в НАП.

До момента около 2500 вендинг машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната работят между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

Издаването на касова бележка не е задължително, но фискалният бон ще се визуализира на екрана на автомата и ще се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството, посочват от НАП.

Между 35 и 70% ще поскъпнат напитките и храните от автомати, след като тези машини бъдат свързани с НАП, прогнозираха от Българската вендинг асоциация.