Програма "Хоризонт" има нов и.д. директор - това е досегашният програмен директор на БНР Мартин Минков. Това каза директорът на националното радио Светослав Костов, след като беше изслушван в Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Оперативното ръководство на програма "Хоризонт" е възложено на програмния директор на Българското национално радио Мартин Минков, заяви Светослав Костов на изслушването. Той уточни, че решението за Минков е взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР. Той трябва "да ръководи, организира, координира и контролира дейността до назначаване на титуляр на длъжността директор".

В свое съобщение от БНР уточниха, че Мартин Минков ще ръководи, организира, координира и контролира дейността на програма "Хоризонт" до назначаване на титуляр на длъжността - директор на програма "Хоризонт".

Мартин Минков има 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио "Експрес" и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

Медийният регулатор изслуша Светослав Костов след скандала от миналия петък, 13 септември, когато програма "Хоризонт" беше спряна рано сутринта неочаквано за почти пет часа. Ден по-рано се разбра, че дългогодишният водещ и съдебен репортер Силвия Великова слиза от ефир под предлог, че е старши редактор. Впоследствие тя бе върната в обичайния си ресор.

Защо спряло излъчването според директора

Спирането на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември се е наложило заради възникнал голям технически проблем, заяви генералният директор Светослав Костов на изслушването пред СЕМ и КРС.

"Заради множество констатирани от директора на дирекция "Техника" проблеми в БНР с осигуряване на нормалното приемане не само на "Хоризонт", но и на различните програми на БНР, да бъде извършена профилактика в БНР и по-точно проверката, която е направена в дирекция "Техника" и проведените замервания в оптичен кабел", обясни генералният директор на БНР.

Има ли цензура в БНР

Най-напред миналата седмица директорът на програма "Хоризонт" Ивайло Савов придоби право на пенсия, а за и.д. директор беше назначен Николай Кръстев. Впоследствие той подаде оставка заради напрежението около свалянето от ефир и отстраняването от ресор на Силвия Великова.

Светослав Костов каза още, че в БНР няма цензура.

По-рано на извънредно общо събрание на БНР той обяви, че ще поиска увеличение на заплатите в медията с 25%.

Какво и защо проверява прокуратурата

След спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември прокуратурата разпореди проверка. причината за това е, че БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите. Проверката беше възложена на три институции - Държавната агенция "Национална сигурност", Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

Резултатите от проверката ще са ясни най-късно до петък; тя е под наблюдението на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

"Днес наблюдаващият прокурор от ВКП ще анализира с колегите от ДАНС всички факти и обстоятелства, които са възложени да бъдат проверени и ще бъде изяснена цялата ситуация, както и ще получите пълна информация за ситуацията до момента. Както виждате, прокуратурата е максимално открита до момента, публикувани са факти и обстоятелства от досъдебни производства. Съзнаваме, че това представлява обществен интерес в случая и ще бъде информирано обществото чрез вас за всички факти и обстоятелства, които са установени", каза днес Гешев, цитиран от БНР.