Генералният директор на БНР Светослав Костов направи първия си официален коментар след скандала с профилактиката, заради която Националното радио за първи път спря излъчването си. В първия работен ден след спирането за 5 часа на програма "Хоризонт" той говори на извънредното Общо събрание.

"Никой не е спрял програмата. Има докладна от директора на дирекция "Техника" преди няколко дни заради проблемите. Абсолютно решението на господин Пламен Костов за вид профилактика беше подкрепено", заяви Светослав Костов.

Костов обяви, че също в петък е имало заседание на Управителния съвет, защото е бил последният срок за внасяне на проектобюджета на БНР.

"Няма, както в предишни години, да бъдат залагани пари за ремонти, за капиталови разходи. Ще искаме от Министерство на финансите 25 процента увеличение на заплатите на служителите в БНР", каза Костов и обяви, че до края на седмицата ще бъде утвърден правилник за етичните норми в БНР.

По-рано днес президентът Румен Радев се изказа остро по повод скандал с БНР. В отговор на въпрос как ще коментира ситуацията през последните дни, той заяви, че свободата на словото е фундаментална ценност, която "очевидно в България е в криза".

"БНР не е спирало дори по време на войната и този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край", допълни президентът Радев.