Засилено е присъствието на полиция и жандармерия по българо-гръцката граница заради проблемите с мигранти близо до Солун. Вътрешният министър Младен Маринов съобщи пред БНР, че ако е необходимо, по границата с Гърция могат да бъдат разположени и военни части, които да помагат на полицията при евентуална мигрантска вълна към България.

"Предприели сме мерки по усилване на територията около границата. Гранична полиция и сили на жандармерията, които работят в малките населени места по българо-гръцката граница, са в готовност за реакция при евентуално приближаване на такива групи. В постоянна връзка сме с гръцките и македонските колеги, както и с турските. Следим обстановката, обменяме информация и сме в готовност. ... Имаме и разработен план за действие при кризи. С вицепремиера Каракачанов сме в контакт по отношение на използване на армията в определени ситуации", каза Маринов.

Към момента обстановката е под контрол, категоричен бе вътрешният министър. Той отбеляза обаче, че страната ни трябва с всички сили и средства да е готова за реакция при криза, така че да не се допусне преминаване на българска територия.

Според него сега трябва да използваме момента, когато ситуацията е спокойна, за да си укрепим позициите и да се подготвим за кризи.

Маринов посочи, че групата мигранти, която има намерение да тръгне към Северна Македония, е около 600-700 души. "Тази цифра обаче се променя", уточни той.

По думите на министъра и на българо-сръбската граница полицейските патрули са усилени. "Има също съвместни патрули със сръбската гранична полиция", добави той.

Припомняме, че вече няколко дни има струпване на мигранти край Солун, които искат да пътуват към Западна Европа. Те влязоха и в конфликт с гръцката полиция, но не успяха да пробият. Част от тях вече се връщат към бежанските центрове в Гърция, към което ги приканват и гръцките власти.