Мигрантите, които се събраха от четвъртък на импровизиран лагер край Солун и влязоха в сблъсъци с полицията, постепенно се изтеглят, съобщава "Катимерини" и БТА.

Според регионалния координатор на министерството на миграционната политика за Северна Гърция и Епир Никос Рангос около 300 души вече са се изтеглили или очакват наети автобуси, за да се завърнат в центровете за настаняване.

От четвъртък стотици мигранти се събраха край бежанския лагер Диавата край Солун в отговор на анонимен призив в социалните мрежи да тръгнат към границата със Северна Македония, която се намира на 60 километра, за да продължат към Западна Европа. Вчера броят им достигна 2000.

Вчера и днес край импровизирания лагер избухнаха сблъсъци с полицията при опит на мигрантите да пробият кордона и да се насочат към границата. При сблъсъците мигрантите хвърляха по полицията камъни, а тя отговори със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. В Атина вчера десетки мигранти окупираха централната железопътна линия на града и седнаха на железопътните линии с призиви Гърция да отвори границите. По-късно те се изтеглиха от гарата.

При днешните сблъсъци е ранен един фоторепортер, а двама мигранти са задържани.