С използването на сълзотворен газ и шокови гранати гръцката полиция се опита да попречи на стотици мигранти да напуснат бежанския лагер в Солун тази сутрин и да се отправят към границата със Северна Македония, съобщава електронното издание на македонския "Фокус". Действията им са били в отговор на нападения с камъни от страна на мигрантите.

Властите се опитват да принудят мигрантите да се върнат в лагера. Близо до границата вече са разположени и палатки, където се заселват мигранти, предадоха гръцките медии. Те искат да им бъде позволено да преминат границата, за да продължат пътуването си до Германия.

Около 200 души влязоха в сблъсък с полицията и снощи, след като се опитаха да пробият полицейския кордон. Те хвърляха камъни по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати, предаде Асошиейтед прес. Не се съобщава за ранени или задържани.

Гърция призова днес стотиците мигранти и бежанци, които са събрали в близост до северната граница на страната, да се върнат в приемните центрове, предаде агенция Ройтерс. Властите предупредиха мигрантите, че в противен случай са заплашени от санкции.

След анонимни призиви в социалните мрежи да изминат 60 км и да стигнат до гръцко-македонската граница и да се опитат да я пробият над 500 души, сред които семейства с малки деца, се събраха в царевично поле край мигрантския лагер Диавата, който се намира на около 10 км западно от град Солун. До днес сутринта на мястото са били разпънати над 100 палатки. Мигрантите се надяват да възобновят т.нар. балкански маршрут, закрит без 2016 г. и по който през изминалите години преминаха стотици хиляди души към по-богатите европейски страни.

"Призовавам тези хора веднага да се върнат в приемните центрове", заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ министърът по миграцията Димитрис Вицас. "Лъжа е, че границите ще бъдат отворени. В международните договори има задължения, а също и санкции", каза министърът.

Полицията е блокирала пътя с паркирани автобуси. Димитрис Вицас изрази надежда, че хората, събрали се в полето, ще го напуснат до нощта.

Засилва се натискът на мигранти, които влизат през сухопътната граница от Турция. Властите разследват активисти на неправителствени организации, които провеждат агитация сред мигранти и бежанци за неподчинение.