Мургина беше обвинена за четири престъпления - две злоупотреби със служебно положение, подаване на декларация с невярно съдържание до Сметната палата и за отправяни заплахи към тогавашната шефка на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска.

Съдът обаче призна за виновна Мургина само за две от тях, съобщи "Фокус". Едното е, че като изпълнителен директор на НАП е дала незаконни указания на инспектора в НАП Лидия Андреева да извърши промяна в ревизионен акт на плевенското дружество "Плевен 1999" с цел набавяне на имотна облага. Така държавата е ощетена с 1 млн. и 320 000 лв.
Второто - че е принудила Цолчовска да подаде молба за напускане против волята й.

Съдът постанови 6 години Мургина да не заема ръководна държавна длъжност, както и да плати обезщетение от 10 000 лв. за неимуществени вреди на Цолчовска, която настояваше за 20 000 лв.
Мургина трябва плати и разноските по делото, които са близо 2000 лв., съобщи БТА.

След като чу присъдата си, бившата данъчна шефка отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Прокуратурата ще протестира присъдата в оправдателната й част. Вътрешно сме убедени, че има достатъчно доказателства и по обвиненията, за които Мургина беше оправдана, коментира прокурорът по делото Маргарита Немска.

В 15 дневен срок Мария Мургина също има право да обжалва пред Апелативния съд.

Вчера прокуратурата поиска точно 4 години затвор за Мария Мургина. За престъпленията, в които е обвинена, законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода.
От защитата обаче обявиха, че тя е напълно невинна и настояха да бъде оправдана. Самата бивша данъчна №1 също заяви, че не е извършила престъпление и не разбира в какво е обвинена.

Междувременно днес Ройтерс съобщи в кореспонденция от София за присъдата на Мургина. Това е поредният пример за усилията на България да покаже, че може да се справи с престъпността и корупцията, коментира агенцията, цитирана от БГНЕС.
България, която е страна членка на ЕС, трябва да убеди Брюксел, че може да се присъедини към Шенгенското безвизово пространство. От идването си на власт през юли 2009 г. дясноцентристкото правителство арестува десетки лица, замесени в отвличания и кражби на коли, срещу няколко бивши министри бяха повдигнати обвинения в измами и злоупотреба със средства. Въпреки това предстои да бъдат заведени още много дела, а някои от големите процеси завършиха с оправдателни присъди, което засили натиска върху съдебната система, допълва Ройтерс.

Последна актуализация в 16,00 ч.