Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната кипърска "Олимпик" да стане един от основните застрахователи в България, а заради недостатъци в законодателството стотиците хиляди нейни клиенти с "Гражданска отговорност" се налага да плащат повторно след фалита на компанията и тук трябва да дойде намесата на депутатите. Това е мнението на националния омбудсман Мая Манолова, изразено в сутрешния блок на bTV.

В студиото на "Тази сутрин" тя отбеляза, че именно на българските граждани са 16-те милиона лева, внесени от "Олимпик" в Обезпечителния фонд, който би следвало да гарантира вноските при несъстоятелност на застрахователя. В същото време, обаче, според Кодекса на застраховането у нас не се предвижда изплащане на обезщетения при фалит на чужда компания, която няма лиценз у нас и оперира в условията на т.нар право на установяване.

"В тази си част българското законодателство е несправедливо", смята Манолова. Според нея в тази ситуация е нормално парите да бъдат върнати от българския фонд, а той след това да си ги търси от кипърския. В противен случай структурата в островната държава може да откаже да плаща на клиентите на "Олимпик" с мотива, че те не са внасяли вноските си там.

Манолова беше категорична, че Комисията за финансов надзор е била длъжна да следи работата на застрахователя у нас и при индикации за проблеми незабавно да информира колегите си в Кипър, за да вземат мерки - нещо, което вече се е случвало с българска копания, работеща другаде в Европа.

"На КФН би следвало да й направи впечатление, че застраховките са по-евтини. През последните години дружеството е обявявало загуба, а в същото време е предлагало най-евтините застраховки с най-големите комисионни за застрахователните брокери", отбеляза омбудсманът.

Според нея не по-малък проблем са делата, които се налага да водят с "Олимпик" тези, които са били потърпевши от действията на шофьори, застраховани там. Компанията с години бави плащанията.

В близките дни социалното министерство трябва да обяви за обществено обсъждане окончателните текстове на законовите промени за хората с увреждания. Манолова посочи, че днес ще има среща с част от организациите и с екипа на министъра.

Някои от национално представените структури обявиха, че кабинетът действа под диктата на протестиращите майки и омбудсмана. "Няма как майките и омбудсмана да осъществяват диктат. Нито разпределят пари, нито управляват държавата", отговори общественият защитник.

По думите й финансовата помощ, социалните услуги, индивидуалната оценка, медицинските изделия и фондовете ще са за всички нуждаещи се.