Държавата ще положи всички усилия, доколкото позволява законът, да се помогне на клиентите на кипърската застрахователна компания "Олимпик", която е в ликвидация. Това декларира премиерът Бойко Борисов вчера при посещението си в Стара Загора.

Днес премиерът свиква среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН), за да обсъдят ситуацията по казуса.

Борисов ще предложи българските евродепутати да поискат и промяна на европейското законодателство, касаещо контрола на такива фирми. Премиерът се опасява, че фалитът на "Олимпик" може да се превърне в опасен прецедент.

"Така или иначе това би било опасен инцидент - ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът", обеща Борисов, но уточни изрично, че държавата няма да плаща.

"Държавата е на данъкоплатците. И когато кажем държавата да помогне, това означава, че на всеки от данъка, нашия, отделяме за тази сфера. Това означава всеки данъкоплатец да извади и да плати на тези, които са плащали с 20-30% по-евтино застраховки "Гражданска отговорност", заяви премиерът.

По-късно думите му бяха атакувани от лидера на БСП Корнелия Нинова. В социалната мрежа тя публикува мнение, че твърдението му не е истина, защото "парите трябва да бъдат взети от гаранционните фондове, а тези пари са от самите застрахователни дружества".

Фалитът на застрахователна компания "Олимпик" остави близо 200 000 души без застраховката "Гражданска отговорност".