Противници на ваксинирането срещу Covid-19 и недоволни граждани от ограничителните мерки срещу коронавируса се събраха на протест в градинката пред Националния дворец на културата. Протестът започна в 16.30 часа, когато започнаха да се събират недоволни граждани, които в началото бяха около стотина души.

В него участват от партиите АБВ и  "Възраждане", както и неправителствени организации.

Вижте снимки >>

Демонстрантите твърдят, че ваксините са експериментални и настояват имунизираните да получават парично обезщетение, като настояват за среща със здравния министър. Исканията са още да не им се налагат задължителни ваксини и да не се стига до дискриминация и разделяне на ваксинирани и неваксинирани и това, което могат да ползват като обществени облаги. Недоволните се обявяват и против дистанционно обучение и носенето на маски. 

От АБВ обявиха, че ще обжалват заповедта, с която се дава право на търговски обекти да работят на пълен капацитет, ако служителите и посетителите са ваксинирани, преболедували или имат негативен PCR тест.

Един от водачите на протеста е доц. Атанас Мангъров, който на предишните избори се яви като кандидат-депутат от АБВ. По-рано той написа във Фейсбук:

"В понеделник (30.08) организираме мирно шествие срещу задължителното ваксиниране. Имунизирането трябва да е личен избор, а не фашизоидна риторика".

Снимка: БТА

От пилоните пред НДК протестът премина в шествие по бул."Витошка", спря пред Министерството на здравеопазването със скандирания "Свобода" и "Не на геноцида", след което мина пред Министерството на образованието и науката и след това за кратко пред президентството. 

Снимка: БТА

Малко след 19 часа шествието се насочи към сградата на Народното събрание, където бе планиран "голям" протест. Шествието успя да събере около 300 души.

Снимка: Булфото