Двама известни медици - доц. Атанас Мангъров и д-р Александър Симидчиев влязоха в директен спор за коронавируса и зелените сертификати.

"Хората на протеста искаха премахване на зелените сертификати и аз съм съгласен с тях, защото те са опасни и ненужни. Този, който има сертификат и е ваксиниран, може да зарязава и е опасен", каза в ефира на предаването "На Фокус" по Нова тв доц. Мангъров - инфекционист и експерт към "Възраждане".

Според него ваксинацията не помага, защото тези, които са ваксинирани, могат да се заразяват и да заразяват останалите, а зеления сертификат им дава право да се движат свободно и да разпространяват вируса.

 

Д-р Александър Симидчиев - пулмолог и депутат от "Демократична България", коментира, че половината свят е ваксиниран и това няма нищо общо с конспирации.

"Сертификатът свидетелства за тест, ваксинация или преболедуване, или наличие на антинела, което важи само в България. Ваксинираните заразяват останалите по-малко, преболедуват по-леко и смъртността е ниска", заяви още той.

Д-р Симидчиев е убеден от научни доказателсства, че ваксинираните заразяват по-малко, което вероятно е така и за преболедувалите. Той призна, че ваксините не са стопроцентово решение в борбата с COVID, но са най-доброто, с което разполагаме в момента и милиони хора са спасени чрез тях.