Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ е изпратил до Българската православна църква писмо, в което иска БПЦ да бъде нейна църква-майка, ако признае автокефалността на МПЦ-ОА, предаде днес агенция МИА, цитирана от БТА.

Писмото е изпратено на 9 ноември до Светия синод на БПЦ след редовно заседание на МПЦ-ОА в Скопие, на което било единодушно решено да се изпратят определени предложения и искания до сестринската църква.

Синодът на МПЦ-ОА единодушно е решил да призове Българската православна църква за възстановяване на "евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ", пише в писмото.

С евентуалното подписване между двете църкви се иска установяване на единство между двете епископии, което да бъде основа за "евхаристийно единство и с епископиите на останалите поместни православни църкви".

МПЦ се надява Светият синод на БПЦ да приеме нейните предложения "за доброто на всеобщата църковна пълнота". МПЦ е създадена в края на Втората световна война, но до днес не е призната от никоя православна църква.