Участниците в протеста се обявиха против решението на правителството в Скопие принудително да бъдат подменени до края на септември регистрационните табели на автомобилите на тамошните граждани, закупили возилата си от България, срещу 1200 евро.

Пред символичната барикада, направена от бодлива тел, заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки каза: "Основанието за протеста е нашата подкрепа към нашите сънародници в Македония, на които за пореден път им отнемат някакво право да бъдат българи, именно правото да си карат колите с български номера. За нас това е абсолютно неевропейско и при всички положения е насочено срещу нашите сънародници в Република Македония. Това ни кара днес да бъдеме тука в подкрепа на техния протест, който се случва по същото време в Република Македония, в столицата Скопие, пред местното Народно събрание".

От ВМРО заявиха, че ще протестират, докато македонските власти се откажат от тази мярка.

„Отправяме апел към нашите държавни институции да обърнат внимание на Република Македония, че подобна стъпка не само не ги доближава до ЕС, а показва, че управляващите в Скопие са много далеч от европейската култура и ценностна система", каза Джамбазки.

Па-рано лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред Дарик, че подобен проблем с номерата на коли, купени от България, създаваше и съседна Сърбия. „Македонските власти правят тези действия, за да притискат хората, които контактуват с България. Самата Македония има много повече автомобили, които са с албанска или косовска регистрация. Тях обаче македонските власти не смеят да ги притискат така силно, защото знаят, че ще получат сериозен отпор и от страна на Албания, и от страна на Косово, от страна на самите албанци. Но тъй като те в последните 20 години свикнаха да мачкат българите в Македония, а българската държава и българското правителството да се правят, че нищо не се случва, те имат куража да правят тези безобразия", каза Красимир Каракачанов.