Мярката важи както за обществения транспорт, така и за частния. Безплатното пътуване ще струва на общината около 7 милиона денара дневно.

Македонското правителството съобщи вчера, че замърсяването в Скопие е четири пъти над допустимите нива на безопасност и че е решило да забрани на тежкотоварните превозни средства да влизат в центъра на града.

Заради замърсяването бременните жени и хората над 60 години ще може да не ходят на работа.

Кметът на Скопие Петре Шилегов призова жителите на града да не ползват автомобилите си, ако това не е крайно наложително и да се возят организирано - повече хора в един автомобил.

Градоначалникът призовават и да не се използват за отопление горива, които водят до допълнително замърсяване.

Улиците в Скопие пък ще се мият ежедневно.

Всяка година градът има проблем със замърсяването на въздуха в резултат на емисиите от предприятията, дима от отоплителните печки с дърва и изгорелите газове от старите коли.

Македонската столица се нарежда на трето място по замърсяване на въздуха след столиците на Бангладеш и Индия.

Новите мерки ще останат в действие, докато нивата на замърсяването на въздуха спаднат.

Мръсен въздух и в София

Качеството на въздуха над София също е силно влошено, показва справка в интерактивната карта за замърсяването на фондация "Код България" от вчера. Десетки станции отчетоха завишени нива на фини прахови частици във въздуха. Стойностите са десетки пъти над нормата. Силно замърсен е въздухът и в Пловдив. Информацията в сайта airtube.info показва, че въздухът в почти всички части на София е замърсен драстично над нормите, като най-мръсен е въздуха в столичния квартал "Овча Купел".