Поради нарасналата заболеваемост от респираторни вирусни инфекции в зимния сезон, решихме да потърсим експертното мнение на магистър фармацевт Илияна Чукалова, защото хората с нейната професия са на първа линия в здравното консултиране, още при първите симптоми на инфекцията.

Специалист с натрупан 20-годишен опит, маг.- фарм. Чукалова е също и нутриционист, натуропат и здравен консултант в Healee-234504

На базата на вашия опит какви са най-честите грешки, които пациентите допускат при самолечението си във вирусния сезон?

Широко битува схващането, че настинка се лекува за една седмица, с или без лекарства.

В настоящия вирусен сезон един от първоначалните симптоми, който много лесно може да подминем е лекият дискомфорт в гърлото.

За да предотвратим това, най-доброто решение, което можем да вземем за себе си е да започнем адекватно лечение от само начало, от появата на първите симптоми.

Пропускайки този важен период, често пациентът влиза в аптеката с много по-усложнена клинична картина. Дори и тогава все още не е късно да се противодейства на вируса с подходяща комплексна антивирусна терапия. В този етап на задълбочаваща се симптоматика пациентът вече настоява за антибиотично лечение, като си мисли, че то е панацея. Един от най-енергоемките моменти в работата ми е да обясня на тези настоятелни пациенти, че не трябва да допускат грешка номер две, а именно - да включват антибиотик за лечение на вирусна инфекция. Това е лоша и порочна практика при лечение на остри респираторни вирусни инфекции. Упорството в тази ситуация не е от полза за здравето на пациента.

Третият момент, в които може да се допусне грешка, е подценяването на трите ДДД - дистанция, дезинфекция и дисциплина. Много е важно при един болен член от семейството да се вземат адекватни мерки, за да не се разпространи вируса сред останалите. Адекватната профилактика на здравите е от съществено значение.

Имали ли сте случаи, в които се е налагало да коригирате дадена терапия, защото е била неуместна?

Още помня първата година от професионалния ми път, когато при мен пристигна рецепта с грешно дозиран антибиотик за малко дете. Отказах да отпусна антибиотика по предписаната схема, но въпреки това родителят се довери на личния си лекар. Това едва не коства живота на детето. За щастие, в последните години доверието във фармацевта постоянно расте.

Научиха ли се, като цяло, пациентите да се обръщат към вас - магистър фармацевтите - за консултация?

Част от пациентите посещават аптеките по финансови съображения, тъй като консултацията с фармацевта е безплатна. Друг е въпросът, че за разясняване на комплексен терапевтичен подход е нужна пълна и задълбочена консултация, която надвишава времето, което един служител може да си позволи, без това да рефлектира върху други клиенти на аптеката. Друга част от пациентите ни посещават, защото не им се чака пред лекарския кабинет в тази Covid и обострена от вируси обстановка, а третата група са от хора, които не са се повлияли от терапията, която прилагат. Веднъж получил адекватна консултация, пациентът продължава да търси същия фармацевт при всякакви други оплаквания, защото цени високо експертното му мнение.

Как протича една вирусна инфекция и какви са най-честите оплаквания, с които пациентите идват при вас?

Основните симптоми на една вирусна инфекция са болки в мускулите, висока температура, кашлица, хрема и др. При бактериалните инфекции също има повишена температура, но тя е перманентно висока, без пикове и спадове. Най-сигурния начин да се определи етиологията на една инфекция, е да се изследва CRP. Важно е да се отбележи, че много често неправилно и ненавременно лекувана вирусната инфекция преминава в бактериална, но това не се случва в първите няколко дни от появата на симптомите.

При ниски стойности на CRP e повече от ясно, че инфекцията не е бактериална.

Имате ли специални препоръки към пациентите? Кога например трябва да се започне дадена терапия?

Още при първите симптоми и възможно най-скоро, за да се съкрати продължителността на заболяването и появата на усложнения. Вземането на навременни мерки ще доведе и до намалено освобождаване на свободни радикали и токсини, които са неизбежно следствие от вирусната атака. Моята препоръка към пациентите е и да не бързат да понижават съпровождащата една вирусна инфекция повишена телесна температура (до 38,5). Точно тя е един от механизмите на имунната система за справяне с една инфекция. Поддържайки изкуствено нормална телесна температура чрез антипиретици ние заблуждаваме собствения си организъм, че няма проблем и всичко с него е наред.

До каква степен първото средство на избор при вирусни инфекции определя хода на протичане на болестта?

снимка: Личен архив

Прилагането на комплексен антивирусен подход от ден първи може да съкрати времето на боледуване наполовина.

Какво може да предложи фармацевтът като първо средство на избор при вирусна инфекция?

Моята практика показва, че най-бърз резултат дава комбинирането на антивирусно лекарство IAD (inosine acedoben dimepranol), висока доза органичен цинк (Zn) и органична Фено Чага. Включвам IAD, като част от препоръчваната от мен тройна антивирусна комбинация, поради факта, че това е молекула с доказана през годините антивирусна активност и профил на безопасност. Винаги препоръчвам органични добавки пред синтетични, защото в тази си форма те са много по-близки до организма и освен, че ги усвоява пълноценно, приема толкова, колкото му е необходимо.

Имате ли пряк опит от употребата на медикаменти с такъв състав?

Ако имате предвид пряк личен опит, това е утвърдена комбинация, която прилагам, както върху себе си, така и на цялото ми семейство, близки и приятели.

Тези медикаменти могат ли да се прилагат и с останалите симптоматични средства?

Симптоматичните средства, като антипиретици (температуропонижаващи) вече изяснихме, че не бива да се бърза с тях. За всички останали оплаквания от типа на хрема, кашлица, драскане и болки в гърлото е необходимо симптоматично лечение, успоредно с предприетото антивирусно такова.

Може ли спокойно да разчитаме на експертното мнение на фармацевта, за да преборим бързо и ефективно вирусната инфекция?

Фармацевтите разполагат с достатъчно добър арсенал от хранителни добавки и лекарствени продукти без лекарско предписание, с които могат бързо да противодействат на сегашните респираторни заболявания. Единственото условие е пациентът да потърси своевременно тяхната помощ.

Докъде се простират консултативните ви правомощия и кога пациентът трябва да потърси специализирана лекарска помощ при вирусни състояния?

Фармацевтът е изцяло в правомощията си да предложи надеждна и комплексна антивирусна терапия, без лекарско предписание. При спазване на посочените по-горе препоръки, вероятността да се стигне до усложнения и необходимост от лекарска намеса е много малко вероятна. Ако по една или друга причина няма подобрение в рамките на три дни или настъпи рязко влошаване на състоянието, тогава е момента, в който пациентът трябва да се обърне към своя личен лекар за допълнителни изследвания и изясняване на състоянието.

Апелът ми е да сме отговорни към собственото си здраве, да реагираме бързо и да щадим здравната система, както и времето на лекарите за по-тежките случаи.

*Кратка характеристика на продукта BG/MA/MP-58637/ 13.04.2022

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Това включва всички възможни неописани в листовката на лекарствения продукт нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:Евофарма ЕООД, e-mail: pharmacovigilance@ewopharma.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Viruxan® Forte е лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни. Съдържа инозин ацедобен димепранол. Преди употреба прочетете листовката. А0192/02.08.2021

VRN-interview-pharmacist-chukalova-EWO-BG-01024


Материалът е изготвен със съдействието на Евофарма.