Инцидентът на пътя към ГКПП "Маказа", при който загина 6-месечно бебе, е бил невъзможен за предотвратяване. Това твърди лидерът на ДОСТ Лютви Местан, чийто автомобил участва във фаталната катастрофа.

"Единственият шанс да не се бе случило това, е да не бях там", заяви Местан пред bTV. Към лаконичния си коментар той добави, че е спрял на знака "Стоп", но това не е помогнало за предотвратяване на трагедията.

Напълно различна e версията на другия шофьор. Според сайта 24Rodopi водачът на лекия автомобил БМВ Юсеин Ахмед Т. е казал пред полицаи и близки, че е видял Фолксвагена на Местан, но не е намалил, защото преценил, че ще спре. "Не очаквах да продължи", заявил мъжът.

Лютви Местан е задържан за 24 часа. Срещу него няма повдигнато обвинение. Първоначално той беше в болницата под полицейско наблюдение, след което бе откаран с патрулка в ареста на полицията в Кърджали. След обстойни медицински прегледи е преценено, че той е годен за задържане.

Пътният инцидент стана малко след 13:30 ч. днес на главния път за "Маказа", на няколко километра след Момчилград. Колата на Местан влиза в главния път от разклонение на село Загорско и засича движещ се автомобил, в който е пътувало семейство. Колата изхвърча на 50 метра в близкото дере и се прекатурва няколко пъти. Загива 6-месечно бебе. Майката, 10-годишно момченце и бащата са в болница.

Общинският лидер на ДОСТ Мустафа Исмаил, който е шофирал след Лютви Местан, обясни, че лидерът на ДОСТ е спрял на знак "Стоп" преди да излезе на главния път.

По информация на окръжния прокурор на Кърджали има образувано досъдебно производство за катастрофа по непредпазливост и причиняване на смърт на едно лице. Алкохолните проби и на двамата водачи са отрицателни. Взета им е проба за употреба на наркотици.