Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е шофирал лекия автомобил "Фолксваген Фаетон", който блъсна друга кола на главния път между Кърджали и ГКПП Маказа, съобщи пред Dir.bg говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Сигналът за катастрофата, която е станала на кръстовището на пътя за ГКПП Маказа и пътя към село Загорско, е подаден около 13.40 ч.

По първоначални данни лидерът на ДОСТ е отнел предимството на идващия по главния път лек автомобил "БМВ" и е последвал сблъсъкът.

"В колата, движеща се по пътя Кърджали-ГКПП Маказа е пътувало четиричленно семейство. Зад волана е бил мъжът. С него са пътували съпругата му, която е 28-годишна, и двете им деца - на 10 години и 6 месеца. За съжаление при удара на място е загинало бебето", обясни Арнаудова.

Майката, бащата и другото им дете са транспортирани от екипи на Спешна помощ в кърджалийската болница, като състоянието на жената е по-тежко.

По думите на Румяна Арнаудова, и Местан, и водачът на БМВ-то, който е пострадал, са тествани на място с дрегер за алкохол и наркотици, като пробите са били отрицателни. Лидерът на ДОСТ е откаран в кърджалийската болница за даване на кръвна проба.

На мястото на катастрофата се извършва оглед. Там е пристигнал и окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов. Разпитват се и свидетели на удара, както и водачът на БМВ-то, който макар и ранен е контактен.

"След като приключи огледът на мястото на инцидента и въз основа на събраните от МВР доказателства, прокуратурата ще прецени за повдигането на обвинение и съответно задържането за 72 часа на Лютви Местан. Искам да подчертая, че законът ще бъде приложен по същия начин, както и при всички останали инциденти на пътя", подчерта Румяна Арнаудова.

Колата, в която е пътувало семейството

Снимка: Мехмед Реджеб

При катастрофата загина 6-месечно бебе

Снимка: Мехмед Реджеб, БНР