Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БГНЕС и БТА.

40 български туристи са изоставени в Турция от "Он Травел", който не се погрижи и за туристите си в Испания преди дни. Българите в турския курорт дори са били заплашени с полиция да напуснат хотела.

Една от възможностите за отменянето на лиценза е заради системни нарушения на Закона за туризма. Също така това може да стане и с мотивирано предложение до министъра на икономиката на експертната комисия по регистрация на туроператорите за отнемане на регистрацията, което по думите на зам.-министъра се подготвя в момента.

През 2011 г. са направени 6 проверки на „Он Травъл”, съставени са три акта за установяване на административно нарушение – единият е за 500 лева, другите два – за 250 лева, издадени са наказателни постановления, които в момента се обжалват в районния съд, каза Александър Масларски, член на Комисията за защита на потребителите (КСП), цитиран от "Фокус".
През 2012 г. са направени 7 проверки и са съставени 4 акта за административни нарушения. Например дружеството не е изпълнило задължението си да не променя информацията в писмена форма, санкцията за което е от 100 до 1000 лева, и не е сключвало договор с писмена форма.
КЗП никъде не е могла да установи контакт с регионалните офиси на фирмата и е поискала съдействие от Икономическа полиция.

"Он Травел" има застрахователна полица 1,4 млн. лева, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Именно от застрахователя контрагентът на "Он Травел" в Турция ще си търси парите за нощувките и пътуването обратно на българските туристи.
Обмисля се да се въведе задължение за всички туроператори да прилагат копие от застрахователната полица към всички договори, които сключват.
Така, на практика, ще се улесни получаването на парите при възникването на застрахователно събитие.

"Днес беше срокът фирмата да предостави броя на туристите, които тя обслужва, и дестинациите, където те евентуално се намират, за да бъдат взети съответните мерки. Такъв списък все още не е предоставен", обясни още Масларски.
Голям е броят на туроператорите, турагентите, които имат договорни отношения с фирмата.
Към тези потребители, които вече са закупили туристически продукти от „Он Травъл”, нашият съвет е да се явят в сборния пункт за отпътуване, защото тяхното неявяване би се изтълкувало като неизпълнение на договорни отношения и след това не биха могли да предявят претенции към застрахователя, подчерта Масларски.

Миналата седмица в Испания бяха блокирани 88 български туристи, защото останаха без превоз в последния ден от почивката си.
Потърпевшите, предимно възрастни хора, пътували по програмата "Златна Испания", която предлага преференциални цени за хора над 55-годишна възраст извън редовния сезон.

"След 13 години работа на българския пазар с близо 100 000 туристи, Ви уведомяваме, че вследствие на целенасочена антиреклама и медийна атака към дружеството ни в последната седмица и поради оттегляне на множество предплатени предстоящи пътувания, за ТА "Он Травел" възниква невъзможност да изпълни поетите ангажименти по сключените договори с потребителите", разпространиха междувременно съобщение от фирмата.

"Всички предплатени резервации са застраховани от "Он Травел" и съгласно договора за застраховка, ще бъдат възстановени от застрахователната компания ДЗИ Общо застраховане ЕАД по силата на полица "Отговорност на туроператора", която е в полза на нашите потребители и е с лимит на отговорност 1 400 000 лв. Всеки, който има претенции, следва да изтегли бланката за предявяване на претенции към застрахователя, да комплектова със съответните документи, включително застрахователната полица и анекса към нея и да ги изпрати с препоръчано писмо или внесе в деловодството на ДЗИ Общо застраховане ЕАД", съобщават от компанията.