Вчера от митниците съобщиха, че отнемат лиценза, издаден на „Лукойл България” ЕООД за управление на една от техните най-важни бази. Става дума за данъчния склад с адрес „Продуктопроводи – продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци".
По обяснението на компанията, става дума за продуктопровода, свързващ „Лукойл Нефтохим” с петролните бази на изредените места.

Жалбата на "Лукойл"

От "Лукойл" обаче са подали жалба в Административния съд с аргумента, че решението е тенденциозно, а делото е било разгледано светкавично часове след завеждането й. Магистратите са спрели предварителното изпълнение на заповедта на Танов, а по същинските основания за наказателната мярка срещу компанията ще има отделен процес, съобщи в. "Сега".

Защо бе отнет лицензът 

При проверка от 9 до 12 април 2013 г. митнически служители открили, че в две от  базите в данъчния склад монтираните сензори не функционират, като в едната са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите. В други две бази уредите функционират без да предават данни към информационната система на Агенция „Митници” и също са открити тръбни отклонения.
При нова проверка дни по-късно в една от базите отново е установено, че поставените уреди не отговарят на изискванията. Отново са открити и тръбни отклонения.

Междувременно стана известно, че и уволнените ръководители на Бургаската митница ще обжалват в съда образуваните срещу тях дисциплинарни производства.

Началникът на бургаската митница Валери Стефанов, неговият заместник Кирил Динев и ръководителят на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев бяха освободени от длъжност с мотив, че са създали условия за манипулиране на данните от измервателните уреди на нефтопристанище "Росенец", част от нефтопреработвателното дружество "Лукойл Нефтохим" Бургас.

Малко история

Лицензите на акцизния склад на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и на петролния терминал "Росенец" бяха отнети на 22 юли 2011 г. заради липса на измервателни уреди.
С решение на съда рафинерията продължи да работи без лиценз, а десетки митничари следиха движението на горивото.
По-късно измервателните уреди бяха поставени според изискванията.
В края на януари 2012 г. "Лукойл Нефтохим" си върна лицензите и за акцизния си склад, и за петролния терминал "Росенец". Това стана възможно, след като Агенция "Митници" удостовери, че измервателните им уреди вече отговарят на изискванията.