Това заяви вчера компанията, цитирана от чешкия в. "Прага дейли монитор", в отговор на информациите, че главният прокурор на България Сотир Цацаров е поискал отнемане на лиценза й. Очаква се резултатите от проверката да станат известни до няколко дни, посочи ЧЕЗ.

Според Цацаров, проверката в ЧЕЗ показва "масови нарушения", извършени от компанията, отбелязва "Прага дейли монитор", цитиран от БТА. Министерството на финансите на Чехия, което има акционерни права в ЧЕЗ, отказа да коментира въпроса. Чешкият премиер Петър Нечас пък заяви, че в момента не разполага с информация за нарушения, извършвани от ЧЕЗ.

"Няма законови основания за бързо и безконфликтно отнемане на лиценз", каза по БНР енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод искането на главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отнет лиценза на ЧЕЗ.
"Нестабилната електроенергетика може да свали всяко правителство. Законът е категоричен, но изискванията са доста индикативни – касаят сигурността и качеството на снабдяването", посочи Тасев.
Той изтъкна, че е похвално решението на служебното правителство да направи одит в енергетиката и уточни, че очаква да се открият, макар и дребни, проблеми в ценообразуването.

Същевременно от ЧЕЗ съобщиха, че периодът за редовно безлихвено плащане на сметките за битовите клиенти е удължен от 10 на 20 работни дни. Компанията предложи удължения срок на безлихвено плащане като част от пакет от мерки, с които да стимулира редовните си клиенти и да им помогне да изплащат задълженията си за електроенергия навреме.