От два месеца е спряна доставката на лекарството "Калимин", което е животоспасяващо за хората с диагноза миастения гравис. Към днешна дата друг разрешен за употреба у нас аналог на медикамента няма. За проблема сигнализираха страдащи от автоимунното заболяване пред БНТ

Заболяването засяга всички мускули в тялото, включително тези, свързани с дишането и преглъщането, разказва Анита Данева, която е с диагноза миастения гравис от 14 години. За да се чувства добре, тя трябва да приема жизненоважния за нея медикамент четири пъти на ден. Спирането му води до тежки последствия. 

"Стрес, двойно виждане, при преглъщането, ако имаш проблем. В говора съответно, в тялото, не можеш да станеш от леглото. Лекарството помага тялото ти да започне да функционира по начина, по който ти е било преди това", споделя Данева.

Вносител на лекарството за България е фирма "Тева Фарма ЕАД". На 26 май компанията е уведомила здравното министерство, че притежателят на разрешението за употреба - фирма от Нидерландия, временно и непредвидено преустановява продажбите на медикамента у нас, поради изчерпване на наличните количества и невъзможност за ново производство в кратки срокове. 

"След като имат писмо от фирмата, която им заявява, че няма да достави животоспасяващия "Калимин", тогава следва въпросът те защо не търсят други варианти за внос и да осигурят хората", каза Ирена Нешовска, председател на Фондация "Миастения Гавис". 

От Министерството на здравеопазването заявиха, че ще осигурят извънредна доставка на "Калимин". А от фирмата вносител обещаха медикаментът да бъде в аптечната мрежа на 5 или 6 юли.