Липсват животоспасяващи лекарства за бременни жени, съобщи bTV. Тм са получили сигнали от пациенти, които не намират в аптеките нискомолекулни хепарини, от които се нуждаят по време на бременност и след раждане. Проверка показа, че един от медикаментите липсва повече от година, а другият е наличен в минимални количества, но го няма в много аптеки.

Лекарството не се покрива от Здравната каса и няма алтернативно заместващ медикамент.

Най-често хепарините се изписват, ако жената е имала неуспешни бременности, направила е спонтанен аборт, при установена тромбофилия или след ин витро процедура за задържане на плода. "За бременните жени това е много сериозен проблем, тъй като те няма с какво да го заменят. Това действително е много сериозен проблем", каза проф. Детелина Луканова, началник на отделението по Ангиология в Националната кардиологична болница.

На 5 януари здравният министър Асен Меджидиев каза в предаването "Лице в лице": "Да обърна внимание и на лекарите - когато няма "Фраксипарин", има "Клексан". Той е същият препарат, върши същата работа." На 7 януари Меджидиев заяви пред медии във Видин: "Давам пример с "Фраксипарина", той е в недостиг от повече от година, да не кажа две, но имаме заместители на него - "Клексан". Има го в мрежата и се ползва със същото действие, затова го казвам."

Днес, 26 януари, от Министерството на здравеопазването отговориха на въпросите на bTV, но без конкретни числа относно количества и какви ще бъдат бъдещите доставки. Ето техния отговор: "Представителят за България на притежателя на разрешенията за употреба на лекарствените продукти Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,6 ml 5700 IU (INN Nadroparin), Fraxiparine Solution for injection 9500 anti-Xa IU/ml - 0,4 ml 3800 IU (INN Nadroparin) и Fraxiparine Solution for injection 9500 IU anti-Xa IU/ml - 0,3 ml x 10 (INN Nadroparin) е уведомил МЗ и ИАЛ, че считано от 18.01.2023 г. са възстановени продажбите на територията на България на посочените лекарствените продукти. Към настоящия момент има налични количества в складовете на ПРУ и търговци на едро в страната. Представителят на ПРУ на Clexane 40, 60, 80 е уведомил ИАЛ, че до 06.02.2023 г. ще се осъществи поредната планирана доставка от лекарствените продукти на територията на страната, а към момента има налични количества в собствения му склад и в складовете на търговци на едро".

"Извършени са доставки на нискомолекулярни хепарини, които се използват от бременни", казаха часове по-късно пред БТА от Министерството на здравеопазването. Предстоят и нови доставки.

Представителят за България на притежателя на разрешенията за употреба на единия от хепарините е уведомил Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата, че от 18 януари 2023 г. са възстановени продажбите на територията на страната. Към настоящия момент има налични количества в складовете на притежателя на разрешението за употреба и на търговци на едро в страната.

Представителят на притежателя на разрешението за употреба на другия хепарин е уведомил Изпълнителната агенция по лекарствата, че до 6 февруари 2023 г. ще се осъществи поредната планирана доставка от лекарствените продукти на територията на страната, а към момента има налични количества в собствения му склад и в складовете на търговци на едро, посочиха от Министерството на здравеопазването.