"Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе си заради живота на другите, но за мен, вие, г-н Баличевац, сте преди всичко голям човек, защото истинските хора постъпват като вас - в беда помагат на другите".

Това каза  вицепрезидентът Илияна Йотова на церемония в Президентството при връчване на документа за българско гражданство на Сафет Баличевац.

Той един от спасителите при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., отнела живота на 12 български деца от Свищов.

"Каквито и думи да произнесем днес в Гербовата зала в знак на признателност към вас, към останалите спасители в р. Лим, ще звучат слабо на фона на трагедията, която зачерни няколко български семейства, но и цяла България, която не навреме се раздели с чедата си. И днес, когато в нашия живот, за съжаление, нахлува омразата, противопоставянето, агресията, насилието, отчуждението, вие, г-н Баличевац, с вашето дело показвате, че човешката добрина още има място между нас", каза вицепрезидентът.

"Вие сте доказателство, че добрината не е изчезнала от живота ни, вие доказвате, че за да вършиш добро, дори няма нужда да имаш голям житейски опит, били сте едва на 20 години", припомни Йотова и благодари, че родителите на Сафет Баличевац са отгледали такъв син.

"Днес получавате документите на гражданин на Република България, това не е формален акт. Вие днес получавате правата на всеки български гражданин, независимо в коя точка на света е той", добави Йотова, която пожела на Баличевац да бъде и да остане истински българин, какъвто е бил и досега.

"Никога няма да забравя датата 4 април 2004 г., няма да забравя невинните деца, чийто живот беше отнет от една нелепа случайност", каза Сафет Баличевац, като добави, че за всички те завинаги ще останат "ангелите от Лим".

Баличевац добави, че никога няма да забрави кошмарната нощ и единственото успокоение остава, че той и другите спасители са успели да помогнат при трудни условия десетки хора да се спасят от автобуса.

Той добави, че оттогава има силна връзка с хората от Свищов, а покрай тях - и с много други българи, с които е станал не просто близък приятел, но се чувстват като роднини.

Баличевац благодари за даденото му българско гражданство на вицепрезидента Илияна Йотова, на българския посланик в Сърбия Радко Влайков и на други представители.

Пред журналисти след церемонията той каза, че очаква българското гражданство да промени живота му и очаква по-добро бъдеще. Добави, че би искал със съпругата си и двете им деца да отидат в Европа, където пътят му е отворен. Радвам се, че сега ще мога да им осигуря възможност да живеем по-добре, каза Баличевац.

Той разказа, че не е имал възможност да покрие разходите, съпътстващи молбата за гражданство, но с помощта на българските институции му е била оказана подкрепа.

"Бях млад, не съм мислил изобщо", каза Баличевац, попитан дали в онази нощ се е страхувал за собствения си живот. Децата му го питали как не успял да спаси всички.

"Няма по-заслужено българско гражданство от това, на хора, които не са с български произход, за мен Сафет е истинският българин, нека сме щастливи, че един човек е щастлив, знаете ли колко хора в Свищов дължат живота си на него и на останалите няколко души - 38 човека", каза българският посланик в Сърбия Радко Влайков.
В днешно време трудно мога да си представя по-ярък пример за героизъм, добави той.

Сръбският гражданин е получил българско гражданство на основание чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера.

Баличевац активно участва в спасителната акция при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 година. Тогава, близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия от Дубровник, загинаха 12 деца от Свищов, а 38 от пътниците бяха спасени.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност. Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност.

След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени "Мадарски конник". Сред отличените беше и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.