Единият от тях е привлечен за ръководител на организирана престъпна група, а останалите за участие в нея. Групата е извършвала престъпления с користна цел – данъчни престъпления и пране на пари. 

Това заяви на пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. 

Още вчера Дир.бг съобщи, че седем са обвинени за незаконния износ на лекарства. 

Гешев каза, че ръководителят на групата - фармацевтът Амир Мохамед ал Хусайни, е задържан за 72 часа. Спецпрокурорите смятат, че на него би трябвало да бъде наложена постоянна мярка за задържане, тъй като  има реална опасност той да се укрие и да извърши и друго престъпление. Същият е подсъдим по два процеса – за измама и за престъпление за данъчна измама.

По отношение на останалите 6 лица на едно от тях ще му бъде предявено обвинение и за пране на пране, тъй като е държало сума от около 500 000 лв.

За всички тях са определени мерки за неотклонение "парична гаранция“. 

Кръгът на обвиняемите не е изчерпан, смятат прокурорите, тъй като се проверяват 30 аптеки и 3 болници. От прокуратурата не бе уточнено кои точно болници и дали те са държавни, общински или частни. 


„Няма към този момент повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Освен, че е пострадал българският гражданин, е нарушен финансовият интерес на републиката. Трябва да си съберем доказателствата, които сме възложили“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя допълни, че прокуратурата е мобилизирана да спре източването на Националната здравноосигурителна каса. Схемите при износа за лекарства засега не могат да бъдат разкрити, за да не се попречи на разследването. 

Според Гешев проблемът с паралелния износ на лекарства представлява по същество търговия с живота на български граждани, със здравето на болни деца, на онкоболни и други застрашени от сериозни заболявания български граждани. А този случай се решава успешно благодарение на координацията между отделните институции. 

„Имена на болници и аптеки няма да посочим, тъй като разследването продължава. Това е първата вълна на престъплението. Евентуално за обвинение за пране на пари и данъчни престъпления има нужда от повече време. Разчитам на възложените ревизии на колегите от НАП и на проверките в болници и аптеки. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им.

В резултат на тази дейност, според нас, са осъществени и данъчни престъпления и пране на пари. Лекарствата са стоката на тези престъпления. Реекспортът на лекарства не е незаконен, ако са придобити по законен начин. Според нас обаче те са придобити по нерегламентиран начин, макар и с административни нарушения. Има административно-наказателна дейност“, коментира Гешев.

По думите му през годините има доста сериозна дейност на Агенцията по лекарствата.

„Ние се занимаваме с наказателно-правната част, а те с административната. Реализирали са износ на лекарства за десетки милиони левове. Не съм готов да кажа точната цифра. Аз смятам, че има законодателни пропуски, за да се случи това нещо“, каза още Иван Гешев.

Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти, каза главният секретар на Изпълнителна агенция по лекарствата Светлин Спиров. 

„От различните обекти са иззети различни видове лекарствени продукти, включително и от извън аптечната мрежа от т.нар. дилъри, които обикалят и изкупуват не по предназначение. Доказателство за това е, че при една от проверките сме описали голям брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и очевидно лекарствата не отиват за тези пациенти. По думите му се проверява дали книжките са на реални пациенти.

Лекарствата са най-атрактивните с най-високи маржове за т.нар. паралелен износ. Това са инсулин, за ревматоиден артрит, астматични продукти и за онкология“, обясни той.

„За да бъде осъществен този реекспорт са извършени данъчни престъпления и пране на пари. Тези престъпления са производни от необходимостта да бъде осъществява този износ на лекарства. Кои са фирмите няма да коментирам, болниците също. Схемите са безброй, включително и тази от Турция. Имаме данни за още групи, защото това е печеливш бизнес. Логично е той да не се осъществява само от една група.

Колегите от ГДБОП следят тази тенденция повече от година. Това е една нисша, която осъществява възможност на бързи и големи печалби, докато се запълни. Това е една нова нисша", каза още Иван Гешев.