През май 2012 г. Димитър Александров потърсил помощ в спешното отделение на силистренската болница с оплаквания от болки в стомаха, стягане в гърдите и повръщане.

Без да му премери кръвното налягане и да направи електрокардиограма, дежурният лекар д-р Марин Райчев поставя диагноза "остър гастрит" и съветва пациента да си купи хапчета за стомах и да поиска направление за гастроентеролог от личния си лекар.
Димитър отива при личния си лекар - д-р Тихомир Трифонов, но докато чака пред вратата на кабинета получава инфаркт и умира.

Според резултатите от експертизите и становището на вещите лица по делото, пациентът е починал поради немарливо изпълнение на задълженията от страна на д-р Райчев. Според магистратите медикът е нарушил изискванията за добра лекарска практика, като не е направил щателна оценка на здравословното състояние на пациента, пренебрегнал е медицинските стандарти и не е направил необходимите изследвания за установяване на спешно състояние на пациента.

Д-р Марин Райчев е осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим и отнемане правото да упражнява лекарската професия за срок от 4 години. Присъдата подлежи на обжалване.