Лекар от столичната Пета градска болница обяви в социалните мрежи, че продава наградата си за висок морал и професионализъм при спасяването на ранените при атентата на летище "Сарафово".

Доктор Димитър Кехайов обясни, че се принудил да предприеме тази стъпка заради недостиг на средства. Той твърди, че в Пета градска болница в столицата не е получил полагащите му се 1000 лева на месец за работа с болни от COVID-19. Според директора на болницата обаче д-р Кехайов не е приемал такива пациенти. 

След атентата срещу автобуса с израелски туристи на летището в Бургас преди 8 години, д-р Кехайов от Спешна помощ е единственият лекар на летището. Напуска последен мястото на инцидента. 

Отличен е от Българския лекарски съюз с почетен знак за проява на висок морал и професионализъм. Казва, че такава награда се получава веднъж в живота. Сега обаче, в знак на протест, иска да я продаде на Комисията по здравеопазване, на Посолството на Израел или на който и да е срещу 638 лева. Толкова е дупката в бюджета му за октомври. 

Преди година по лични причини доктор Кехайов се мести в София и постъпва в Пета градска болница. Където получавам чиста заплата 830-860 лева месечно. Не може да се оцелее социално, всеки от нас има и кредитна експозиция и разходи, свързани със семейството, обясни той.

Започва и втора работа в частен център. Доктор Кехайов работи в приемен спешен кабинет. Разочарован е, че не получава по 1000 лв на месец за работа с пациенти с COVID-19. 

Ние, които захранваме болницата с тези пациенти, които отиват част от тях в COVID отделението, не получаваме нищо. Получиха ги две сестри от общо четирите, които работят, лекарите, които са работили с тях не получиха нищо, което е невероятен парадокс, възмущава се лекарят.

Според директора на болницата има ясни критерии на Министерството на здравеопазването кой може да получава тези пари и система, която показва дали пациент, преминал през спешния кабинет, после се оказва с положителен тест.

До този момент д-р Кехайов не е преглеждал и не е участвал в диагностика или лечение на такъв пациент. И му беше обяснено лично от мене, че ако той участва, ще си получи това допълнително възнаграждение, обясни д-р Борил Петров.

Доктор Кехайов напуска Пета градска болница. Казва и че има още неща за продаване - сертификати по ехография и медицински сайт.