Необходим е общ европейски контролен орган за качеството на храните. Това мнение изразиха днес омбудсманът Мая Манолова си евродепутатът от Партията на европейските социалисти и член на Комисията по земеделие в ЕП Момчил Неков в интервю за БНР.

Омбудсманът заяви, че ще настоява ситуирането на контролния орган да бъде в България, тъй като страната ни е най-засегната от двойния стандарт при храните.

Според Манолова борбата с двойните стандарти трябва да започне с промяна в законодателството: "В момента европейското и българското законодателство позволяват да бъдат произвеждани продукти от една и съща марка, но с различни съставки и да бъдат предлагани с различното си качество в различни точки на ЕС. Моето предложение от самото начало е, че са необходими промени в европейското законодателство. В директивата за нелоялни практики да бъде казано ясно, че производителите и търговците не могат да предлагат от един и същи бранд, в една и съща опаковка, продукти с различно съдържание. Тук не трябва да се прави компромис за наличието на несъществени отклонения, защото наистина уловката е в допустимостта на отклоненията. Аз мисля, че националните контролни органи, без да отричам техния професионализъм, тяхната експертиза, не могат да се справят с могъщите транснационални компании, защото всяка една от тях има бюджет, колкото няколко европейски държави. Това е могъщ противник и контролът може да бъде реализиран само от Единен европейски орган със силна европейска подкрепа".

Мая Манолова съобщи, че утрешният форум по нейна инициатива, организиран заедно с правителството под патронажа на премиера, има за цел да се чуе посланието към всички европейски граждани, че идва краят на двойните стандарти при храните: "Това е моята амбиция и с моя екип работим вече две години по темата. Предизвикателството беше да убедим колебанията на институциите, че този проблем, освен че съществува, но може и да има своето позитивно решение."

Манолова посочи, че един от аргументите на корпорациите, опитващи се да обосноват двойното качество на продуктите си, е за националния вкус, а вторият е евентуално покачване на цената на продукта: "Видите ли ние предпочитаме повече палмово масло, предпочитаме по-малко портокал в портокаловия сок, предпочитаме шоколад без масло и без какао или поне с по-малко такива. Това е наистина една абсурдна теза. Втората некоректна теза е, че тези продукти в България са по-евтини. Напротив. Последното изследване на Агенцията по храните показва, че тези продукти в общия случай са на същата цена, но в част от случаите са на много по-висока цена, като това се отнася основно за бебешките храни".

Момчил Неков обясни, че е предложил да се създаде общ европейски контролен орган: "Изследванията да бъдат приключени до 2018 г., а ако има различни продукти, които се правят заради използването на регионални суровини - това да бъде упоменато на етикета и най-важното е промяна на европейската директивата. Трябва двойният стандарт при хранителните продукти да се запише като нелоялна търговска практика и оттук нататък да се налагат солени глоби".

Евродепутатът съобщи, че България не е изпратила анализи на български референтни продукти на Съвместния изследователски център в Брюксел: "Тази седмица бях в Съвместния изследователски център, където говорих с директора на звеното. Той ми каза, че те са искали от България да изпратят изследванията няколкократно, но никой не е изпратил анализи, т.е. реално ние не сме част от методологията, защото няма български референтни продукти, които да бъдат изследвани. Управляващите не са изпратили такива продукти. Още повече, когато е обсъждана методологията как да се направят изследванията, български представители са заявили участие и после не са отишли... Колкото и да си говорим, на национално ниво нищо не може да се реши. Това означава, че ние ще бъдем изключени от тази методология за изследванията. Има вече методология. Има действия, които трябва да бъдат направени до края на годината".