Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по доклад във връзка с изнесената в медиите информация от отворено писмо на студенти за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите на проф. Михаил Мирчев, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Докладът е на Наско Атанасов, член на КЗД, като предстои да бъде образувано производство пред комисията, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация.

В същото време Софийския университет излезе с позиция. В нея се казва:  

"Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прие следната декларация:

Споделяйки убеждението, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" е академична институция, която традиционно задава и отстоява високите академични стандарти в България и която същевременно носи своята отговорност за качеството на обществения дебат у нас, заявяваме:

Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода "не нарушава чуждото достойнство". Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия.

Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.

Припомняме основни моменти от писмото на Студентското общество за равенство при Софийския университет

"От няколко дни проф. Мирчев публикува в своя ютюб канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност. Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр. Така например във втората си лекция професорът нарича пакистанците и афганистанците "примитивни културни норми още от седми век" и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, насочени срещу ромите. Той нарича чернокожите и арабски мигранти в Италия "агресивно и нежелаещо да се интегрира" малцинство. В третата си лекция казва за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са "дълбоко необразовани хора", "неспособни да учат, да имат ценност за учене", "годни само за някакъв много примитивен ръчен труд". Малко по-рано в същата лекция нарича ромите в България "доста агресивна общност с много агресивно поведение". Прекарва дълго време да обяснява за раждаемостта на "циганките", която "раздува общността им". Допълнително проф. Мирчев се обръща към една от студентките вместо с името ѝ, с "майката на две деца", а по-късно в същата лекция казва: "На мен ми се иска вие, жените, да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече!"

 Михаил Мирчев даде отговор преди дни пред bTV

Той заяви, че ще се оттегли от тази дисциплина, ако ръководството на ВУЗ-овете, в които преподава, счете това за необходимо.

Репликите, които предизвикаха смут, професорът обясни със статистически данни. Във видеата от онлайн лекциите, които бяха разпространени, Мирчев казва, че част от ромите са агресивни, "диктатурка трябва", говори и за раждаемостта при българките сравнена с тази на ромките и пр.

"Защо ми се придава това, че аз обобщавам. Защо не ми се чуят лекциите, за да видят, че винаги навсякъде правя уговорката - когато говорим за негативни варианти, винаги говорим за част от общността", защити се Мирчев.

По повод репликата "диктатурка трябва", той коментира: "Това е казано между нас, изпусната дума - ще се извиня за тази дума".